Трошна ренесансна палата

ЗРЕЊАНИН: Због безбедности ученика и особља, у Средњој електротехничкој и грађевинској школи „Никола Тесла“ у Зрењанину затворен је и други улаз, кроз школско двориште.

Сада ученици улазе и излазе из зграде кроз врата у Улици Народног фронта. Улаз кроз двориште са западне стране затворен је по налогу грађевинске инспекције, јер је део фасаде због оштећења склон паду. У школи кажу да ће убрзо бити допремљена жица и опрема да се простор који није безбедан загради, па ће улаз кроз двориште поново бити могућ.

Ученици ове школе од пре годину дана не могу да користе ни улаз из правца језера, јер је школска зграда са те стране опасана мрежом. Мрежа је постављена из безбедносних разлога, пошто се у неколико наврата обрушио дотрајали цреп са крова, што представља опасност како за ученике и наставнике, тако и за пролазнике који су овај пут користили као пречицу.

Зграда некадашње Мушке грађанске основне школе подигнута је 1882. године у духу академизма са елементима ренесансне палате. Са зградом некадашње Трговачке Академије, која је подигнута десет година касније, данас чини јединствен комплекс. Објекат је монументална једноспратна угаона грађевина, а током 1974. године дограђена је фискултурна сала између крила средњотехничке и електротехничке школе, која су паралелна са коритом Бегеја тако да објекти формирају атријумско двориште. Сала је подигнута на месту некадашњег приземног објекта који је био дотрајао и без архитектонских вредности.

Зграда, која сада припада Електротехничкој и грађевинској школи, обнављана је у јесен 2011. године. Била је у лошем грађевинском стању, а пре четири године изведени су радови на обнови крова – замењена је дотрајала кровна грађа и постављен  комплетно нов бибер цреп. У пролеће 2012. године настављени су радови на обнови фасада. Ипак, овај део зграде који је сад постао опасан за коришћење, није завршен, тако да је зграда школе, која је иначе под заштитом државе као споменик културе, само делимично реконструисана.

Каква је судбина овог дела зграде школе, и да ли ће и када оштећења бити санирана, нисмо успели да сазнамо од надлежних, јер се директорка Марија Серво овим поводом није оглашавала у јавности.

Ж. Балабан

 

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести