Све више Суботичанки заинтересованих за бокс и кик бокс

СУБОТИЦА: Прве ратнице у Кини и Јапану, колевкама многобројних борилачких спортова, помињу се још с почетка нове ере. Сматра се да је потреба да одбране дом и село док су мушкарци у рату довела до тога да и жене почну изучавати борилачке вештине.
1
Фото: Девојке вежбају самоодбрану

У свету, а посебно у Америци, Мексику и Аргентини професионални бокс за жене представља прави шоу, док у Европи, а поготово у Србији он је још увек на почецима. У Србији на жене које се баве боксом, кик боксом гледа се са подозрењем, предрасудама и питањем: зашто тренираш груб спорт?.

Суботичанка Јасмина Нађ интернационална је шампионка у профи боксу за 2018.године када је и освојила појас, вицешампионка ММА, шампионка Србије К1. Током протекле деценије, колико тренира бокс и кик бокс, каже да је освајала многе купове, медаље, а да се последних пет година бави професионалним боксом. Када је почела да тренира није ни сањала да ће живот да јој крене у правцу професионалног бокса.

- Када сам почела да тренирам хела сам да дотерам линију. Нисам мислила да ћу да будем такмичарка, а камоли професионална боксерка. Освајала сам у кик боксу прва места, друга места на светском првенству, светским куповима. А ево задњих пет година се бавим баш профи боксом. Па сам 2018.године, у фебруару освојила белгијски појас. Треба пуно одрицања, свакодневно тренирати, али резултати уколико сте упорни и дисциплиновани не изостану, без обзира да ли желите да дотерате линију или да побољшате кондицију -  поручује Јасмина Нађ, чланица Ултимат фајтер клуба „Спартак” из Суботице.

Кик бокс је постао веома популаран код Суботичанки тако да већина клубова нуди различите програме. У „Спартаку” кажу да овај спорт пођеднако тренирају жене и мушкарци. Један од тренера, Предраг Паклар објашњава да су жене, али и девојчице заинтересоване да тренирају, а разлози су различити.

- Жене и девојчице углавном се одлучују да тренирају ради кондиције али и самоодбране. Сведоци смо да има све више пљачки и напада, па желе да буду спремне, да имају самопоуздање. Зато и посвећујемо већу пажњу вежбању самодбране. Клуб постоји око 15 година и има велики број чланова. Код нас тренирају мушкарци и жене различите доби – каже тренер Паклар.

Боксери овог клуба такмиче се у три дисциплине - Кик бокс, ММА, Кунг фу Санда. У последње време такмичари поменутог клуба постижу завидне резултате, а међу њима су и Јасмина и Кристина.

С. Иршевић

Пројекат „Суботичка хроникареализовала јеПанонија медиау сарадњи саДневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести