Симпозијум о деменцији у Геронтолошком центру у Сомбору

Октобар, посвећен бризи о старим особама, у сомборском Геронтолошком центру прилика је да ова установа социјалног старања буде домаћин трећем по реду симпозијуму медицинских сестара и техничара у геронтологији.
1
Фото: Геронтолошки центар Сомбор у реконструкцији

Према речима Зорана Дрче, директора Геронто-центра у овом граду, у стручном делу симпозијума који у процесу континиране и обавезне едукације радника у здравству „носи“ четири бода, активно учешће су, презентујући колегама своје радове, узели и стручни радници ове сомборске установе која у самом граду располаже са два објекта.

- Овај симпозијум медицинских сестара и стручних радника у сфери социјалне заштите, конкретније геронтологије, одлична је прилика за размену искустава на тему деменције која је све заступљенија у популацији корисника наших услуга.- појаснио је Дрча, који се налази на челу установе која је, захваљујући средствима обезбеђеним из буyета АП Војводине, право градилиште.- Наше колеге из готово свих сличних установа имају прилику да се на овом симпозијуму упознају и са делатношћу Високе школе социјалног рада из Београда, која се, између осталог специјалоизовано бави и едукацијом у области геронтологије, на чему смо им захвални.- појаснио је Дрча.

Према речима Вере Пешић, струковне медицинске сестре која координише рад свих војвођанских подружница геронтолошке секције Удружења медицинских сестара и техничара, а која је уједно и главна медицинска сестра у Геронтолошком центру у Бачкој Паланци, тема симпозијума одржаног у петак у Сомбору, „Живети са деменцијом“, једна је од најактуелнијих када је у питању овај вид социјалне заштите.


Радови готови до краја године

Семинар медицинских сестара и техничара са темом „Живети са деменцијом“ одржан је у новој и проширеној сали током актуелне реконструкције сомборског Геронтолошког центра и намењеној управо оваквим окупљањима. До краја месеца требало би да буде завршена обнова стационара у објекту на Апатинском путу који је изгорео прошле године. Према речима директора Зорана Дрче у току су и завршни радови на изградњи такозване „топле везе“, односно затвореног коридора који повезује два крила објекта геронто центра на Првомајском булевару, након којих ће отпочети и фазе радова на вешерају и кухињи који би требало да се заврше до краја године.


- Потреба за оваквим едукацијама, поред наше законске обавезе, узрокована је пре свега застрашујућим статистикама које говоре да на свету сваке три секунде по једна особа оболи од деменције, што сасвим очигледно повећава и број наших корисника који се суочавају с оваквим обољењима.- казала је Пешић, документујући тај планетарни феномен податком да је у установи у којој и сама ради у последње време чак за 20 одсто повећан број корисника који обољевају од деменције.- Како је здравство само део социјалне заштите, на данашњем симпозијуму придружиле су нам се колеге других струка из 15 установа. Приметно је да се, захваљујући отворености надлежних покрајинских и републичких органа за овај проблем, у геронтолошким центрима све чешће отварају и одељења специјализована за кориснике који пате од деменције. Тиме се не само дестигматизују оболели од деменције, већ се и руше својевремене круте поделе на установе такозваног отвореног и затвореног типа, па су тако одељења за оболеле од деменције недавно отворена и у геронтолошким центрима у Бечеју, Новом Саду, Зрењанину, Кикинди... - посведочила је Вера Пешић.

Текст и фото М. Мћ

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести