Сигуран оброк за 350 најугроженијих корисника народне кухиње у Сенти

СЕНТА: Захваљујући традиционалној новогодишњој донацији компаније Јапан Тобако Интернешнел (ЈТИ) хуманитарној организацији „Каритас” у Сенти, Народна кухиња ће и ове зиме моћи да обезбеди топле оброке за 350 редовних корисника, социјално најугроженијих житеља.
ф
Фото: Dnevnik.rs

Директор фабрике ЈТИ у Сенти Александар Живков посетио је  кухињу и уручио донацију председнику сенћанског „Каритаса” Јожефу Нађу.

- Ово је тринаеста година заредом како ЈТИ обезбеђује храну за редовне оброке за Сенћане. Знамо да је у овом периоду смањена понуда сезонских послова, те да је помоћ итекако потребна. Надамо се да једнога дана у Сенти неће постојати потреба за народним кухињама, али док год постоји, ми ћемо бити ту да помогнемо - изјавио је Живков.

Уз топли оброк који се спрема у Народној кухињи волонтери из компаније ЈТИ су овом приликом корисницима поделили и штрудлу с маком и орасима. Председник „Каритаса” Јожеф Нађ истиче да је подршка Народној кухињи итекако значајна.

- Ова помоћ нам обезбеђује да Народна кухиња ради у најкритичнијем зимском периоду, док не пристигне помоћ и од других донатора. Раније је припремано и до 500 оброка дневно, али се тај број сада смањио. Исељавање у иностранство осетно је и на смањењу оброка, посебно код школске деце јер су из економских разлога отишле многе породице па је смањена потреба за оброке социјално угроженој деци у школама. Број социјално угрожених најстаријих суграђана се не смањује - констатује Нађ. 

Раду кухиње која у Сенти функционише већ скоро три деценије доприноси и локална самоуправа. Члан Општинског већа Чонгор Леринц каже да је за ову годину из буyета општине издвојено 2,5 милиона динара, а да је за следећу годину намењено 2,8 милиона динара.

- Број корисника зависи од доба године и потребе су највеће у зимском периоду. Деца из материјално угрожених породица оброке добијају у школи, део се дели у дневном боравку за старе при Центру за социјални рад и удружењима која окупљају особе са посебним потребама - каже Чонгор Леринц.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5746
Најновије вести