Шах на бетону летња разонода

КОВИН: Шаховски велемајстор Горан М. Тодоровић, однео је у среду увече победу над најстаријим чланом Шах клуба „Раднички“ Ковин, Велимиром Рађеновићем, у једносатном мечу на великом шаховском пољу на тргу у центру Ковина.
д
Фото: Dnevnik.rs

Био је ово пријатељски меч, али два врсна играча приступили су му озбиљно и борећи се до краја равноправно. Меч је изазвао пажњу бројних љубитеља древне игре, што ни мало не чуди, јер је Ковин некада био заиста град шаха.

Тодоровић је две деценије био једини велемајстор у Јужном Банату, а Рађеновић је са чак шест деценија у локалном шаховском клубу, најстарији члан.

Организатори овог меча нису их случајно спојили на првом летњем мечу на отвореном, јер свако је од њих величина и узор младим ковинским шахистима. Велемајстор Тодоровић је и увек спреман да се одазове оваквом и сличним позивима, јер је шах његова велика љубав.

- Сећам се како је као дечкић дошао да игра на једном турниру и онда сео у ћошак и плакао јер су му рекли да нема места. Поставили смо још један сто и Горан је тад заиграо и однео победу на свим таблама - сећа се Рађеновић Горанових почетака, све време преиспитујући и своје потезе и анализирајући где је требало да можда одигра другачије.

Бетонске коцке у облику шах поља поставио је Спортски савез општине Ковин, као и велике фигуре које ће се износити током лета сваког понедељка и четвртка у поподневним сатима. Играње шаха биће омогућено свакоме ко жели да се опроба или да удовољи себи, а судећи по публици биће још занимљивих надметања на црно-белим пољима овог лета.

В. Живков

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести