Рума изградила комплекс за коњички спорт

РУМА: Комлекс за коњички спорт у Руми, изграђен је у оквиру ЕУ пројекта „Хорис-Коњичке руте Срем”, вредног 1,4 милиона евра, од којих је 400.000 евра припало румској општини.
1
Фото: Гости и партнери из Хрватске обишли изграђени комплекс у Руми

Како се реализација пројекта ближи крају, представници општине Нијемци из Хрватске и чланови тамошњег коњичког клуба били су у посети Руми. Сам комлекс је заједнички пројекат који су реализовали Рума, Сремска Митровица и Нијемци, општина која је и носилац пројекта чија је сврха развој коњичког спорта и туризма у Срему.

Рок за завршетак радова је 30. август, али како је истакнуто, то је заправо датум када почиње пројекат који ће Руми донети нове садржаје као што су хипотерапија и школа јахања.

Гости из Хрватске посетили су и Средњу пољопривредну-прехрамбену школу „Стеван Петровић Бриле”, нови кабинет за сточарство и ветерину, као и мини зоо- врт. Такође, гостима је представљено и румско излетиште „Борковац”, као део туристичких потенцијала града, као и историјско и културно наслеђе овог краја. У зборници школе одржана је и трибина „Туризам и коњи” којој су присуствовали партнери у пројекту, представници општина и коњичких клубова из Сремске Митровице и Нијемаца, као и румске Пољопривредне школе.

Европска унија је финансирала пројекат са 1,2 милиона евра, а његова укупна вредност износи 1,4 милиона, у оквиру ког је изграђен коњички комплекс у ком ће се обављати хипотерапија - делотворна за особе са функционалним ограничењима, неуромоторним и сензорним дисфункцијама, али и све људе који желе да се опробају у школи јахања и науче основе овог спорта.

Учесници округлог стола изнели су запажања и утиске о пројекту, а закључак је да сам пројекат почиње тек завршетком радова. Румски терапеутски центар и школа јахања са отвореним и затвореним мањежом где је уложено 400.000 евра, упослиће 15 људи који завршавају едукације и обуке, истакао је координатор пројекта Драган Косановић.

- Едукације су при крају, остало је још неколико часова те ће људи који ће бити упослени у центру полагати за сертификате. Поступак набавке коња је још у току и уколико их не набавимо одмах, рад ће почети са изнајмљеним коњем- каже Косановић. -Часове терапеутског јахања, односно хипотерапију имаће корисници Дневног центра и Дневног боравка за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју. Радиће се и са млађом децом и са старијима, а осим тога биће отворена школа јахања за коју ћемо дати све од себе да заживи.


Затворени мањеж и у Митровици

Председник Коњичког клуба „Срем” Сремска Митровица Владимир Вукотић каже да је у склопу пројекта „Хорис” набављена неопходна опрема, кочија и опрема за кочије, сремачке традиционалне ношње и да је изграђен мањеж.

- Тренутно смо у фази изградње затвореног мањежа за рад са коњима, површине од око 800 квадрата, у интензивној фази су радови који би требали да буду завршени до 15.августа. Базирамо се на развој туризма, укључујући у пројекат и хотел „Срем”, користећи и капацитете хиподрома. Развијамо нашу школу јахања, а сарађиваћемо и са центром у Руми у процесу хипотерапије - каже Вукотић. -Клуб је од Европске уније добио 94.000 евра, а укупна вредност улагања у Сремску Митровицу износу нешто преко 111.000 евра.


Председник Коњичког удружења „Вранац” из места Нијемци Мартин Николић каже да је прекогранична сарадња и повезивање општина Рума, Сремска Митровица и Нијемци више него логична, јер све три општине имају велику традицију у коњарству и настоје да подигну коњички туризам на више гране.

- Наш акценат у овом пројекту је на туризму, те смо новац искористили за унапређење туристичке понуде у нашој општини. Изградили смо штале, средили коњичке стазе, купили опрему, седла и фијакере. Презадовољан сам сарадњом, јер је било прилике и за размену искуства у едукацијама и на путовањима. Надамо се сарадњи и након пројекта – рекао је Николић.

М. Сћ

Фото: Рума.рс

L0RY
16.07.2019 • 23:19
Divno :-) Bilo bi super, kad bi smo imali i trke konja...
EUR/RSD 117.5121
Најновије вести