Ратари у северном Потисју успешно завршили сетву

СЕНТА: Пролећну сетву успешно су завршила пољопривредна газдинства у атарима општина северног Потисја, а киша која је падала претходних дана је добро дошла за ницање и развој већ никлих усева, као и за озиме житарице. Већих падавина на подручју општина Ада, Чока, Сента и Кањижа, које покрива Пољопривредна стручна служба Сента, пре овог освежења, није било скоро два месеца.
setva
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Највише површина засејано је кукурузом, нешто више од 40.000 хектара, под сунцокретом је 12.000, шећерном репом 1.500 и сојом 1.000 хектара. Саветница у ПСС Сента Јована Марић каже да је половина усева већ никла, а да јер друга половина у фази ницања и да више нема бојазни зато што су падавине уочи и у време првомајских празника обезбедиле довољно влаге.

- У последњих седам дана према подацима са мерних станица највише падавина је било на подручју општине Чока 24 литре по квадратном метру, у општини Кањижа је било 15, док је у Богарашу пало 12 и Сенти девет литара. Освежење је драгоцено и за осзиме усеве, поготово за пшеницу - каже Марић.

Цвета уљана репица под којом је око 8.000 хектара и у солидном је стању. Уљана репица је једно време била у експанзији, али се према речима Јоване Марић њена заступљеност на овдашњим пољима у последње две сезоне вратила на пређашњи ниво. Разлог је што јој климатски услови нису одговарали и приноси су били умањени, па је доста пољопривредника одустало од уљане репице.

На пшеничним пољима се видео недостатак влаге у претходном периоду, па је киша стигла у последњем тренутку да поправи стање усева и сигурно ће утицати да приноси буду бољи. У ове четири потиске општине под пшеницом је око 22.000 хектара.

Код пшенице и јечма који су на појединим парцелама већ у фази цветања, постоји опасност од појаве болести класа, фузариозе, па Марићева предочава да би требало урадити један третман заштите. Појаве болести, највише на јечму, било је и у претходном периоду, за шта су произвођачи обавили прве третмане заштитним средствима, али сада је спорадично примећена појава болести, тако да би заштита класа требала да се обави у почетку цветања.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести