Радна књижица одмах после ђачке

БАЧКА ПАЛАНКА: Техничка школа „9. мај” у Бачкој Паланци једна је од оних стручних школа које непосредно школују кадрове за привреду, односно за овдашње фабрике.
д
Фото: Dnevnik.rs

Настала је 1961. године спајањем Техничке машинске школе и Школе ученика у привреди „Светозар Марковић”, а данас има око 700 ученика из бачкопаланачке, али и околних општина.

Четврогодишње школовање у одељењима са по 30 ученика предвиђено је за машинске техничаре за компјутерску конструкцију, техничаре за компјутерско управљање ЦНЦ машинама, а по 15 њих три године уче за аутомеханичаре и машинбраваре. Четврогодишње школовање траје за електротехничаре инсталационих технологија, електротехничаре процесног управљања и администраторе рачунарских мрежа.

- Тежиште образовног процеса нам је на практичном раду, тачније хоћемо да наши ђаци стекну диплому и да знају да раде - рекла је директорка, дипл. инжењер производног менаџмента Снежана Ивеља.  - Договорили смо сарадњу са „Алинг Конелом” из Гајдобре, „Подунављем”, „Мајевицом”, „Ковисом” из Бачке Паланке. Наша четири ученика, на пример, после завршног испита одмах су се запослили у „Ковису”. После ђачке добили су радну књижицу. То је пример како функционише дуално образовање. Ми обучимо ђаке, а привреда кроз праксу их профилише према сопственим потребама. Крајњи циљ је да их припремимо да после завршене школе одмах могу да почну да раде у фабрикама.


Недостаје ЦНЦ струг

- У школи смо се опремили рачунарима, од „Таркета” смо добили подне облоге за три учионице које смо сами окречили. Грејање смо средили уз помоћ локалне самоуправе, а санитарне чворове из помоћ Покрајине. Сви ученици су прикључени на интернет, а увели смо и електронске дневнике – набраја директорка Снежана Ивеља. - На машинском одсеку увели смо 3Д штампу, аплицирали смо и за ЦНЦ струг којим се управља преко рачунара, али, нажалост, нисмо прошли. ЦНЦ глодалицу имамо, али не одустајемо од струга.


Од идуће године полагаће се државна матура, где се пред комисијом мора приказати шта је научено. У комисији два члана представљају школу а један привреду. Овде су организовали први пут такмичење у техничком цртању на школском нивоу, јер наставници сматрају да је то основа знања машинаца, а идеју су подржали и наставници са електро смера. За идућу годину и друге техничке школе најавиле су да ће на такмичење послати своје ученике.

Са локалном самоуправом постигли су споразум да ученици производе канте за смеће, а њихови први производи већ су прошлог лета постављени око новог базена.

М. Суџум

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести