Променада кроз прошлост Друштва за неговање традиција Карловаца

Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца, удружење грађана које догодине навршава три деценије постојања, у септембру и октобру повешће суграђане и посетиоце из других места у необичну променаду кроз прошлост Карловаца.
1
Фото: Нови кутак за рад оплемењен цвећем

Реч је о пројекту „Моја карловачка прича”, који финансира „Фондација Нови Сад 2021” у оквиру свог програма „Шетња кроз наслеђе”. Кроз три шетње – 7. и 14. септембра и 19. октобра – то удружење ће омогућити онима који то желе, да завире у две приватне куће и дворишта „старих” и „нових” Карловчана, чији власници ће им открити занимљиве приче о тим породицама и представити културну разноликост Сремских Карловаца.

– Да бисмо сакупили што више прича о Карловцима у виду сећања, анегдота, импресија појединаца, позивамо све да се укључе тако што ће на имејл-адресу Друштва tradicijakarlovcigmail.com послати кратке видео-записе до два минута или у писаној форми до десет кључних речи које их асоцирају на Карловце – каже прдседница Друштва Драгиња Калинић. – Радове треба послати најкасније до 15. августа. Приспели записи приказаће се на крају шетње у Завичајној збирци у Карловцима, где ће се успоставити дијалог између публике и актера шетње.

За потребе реализације тог пројекта, али и друге активности, Друштво је добило сагласност локалне самоуправе и ШОСО „Милан Петровић” да користи просторије с двориштем Дневног боравка за младе са сметњама у развоју у Патријарха Рајачића 3. Из тог дворишта ће се ићи у обилазак кућа, а чланови Друштва потрудили су се да га хортикултурно оплемене да би било кутак пријатан за око и боравак.     


Појање Корнелију у част 27. пут

Најзначајнији пројекат Друштва је Летња школа црквеног појања „Корнелију у спомен”, која ће ове године бити од 28. јула до 5. августа. Тема овогодишње, 27. летње школе је „Протојереј Ненад Барачки и митрополит Дамаскин Грданички – чувари традиције српског црквеног појања”. Окупиће тридесетак певача из Србије и земаља у окружењу. Школа ће, за разлику од свих претходних, трајати дан дуже – осам дана. Новина је и да ће ове године, осим традиционалног завршног концерта претпоследњег дана школе, бити одржана још два. Један ће бити у Новом Саду, у Врту галерија, у склопу програма ОПЕНС 2019, а други у Темишвару, где ће, као и лане, на један дан полазници бити гости тамошњег Савеза Срба у Румунији.


Протекла година, која је у читавој Европи протицала у знаку културног наслеђа, за ово удружење које баштини традицију Сремских Карловаца била је врло успешна. Обележиле су је едукације чланства, умрежавања са сродним и већим организацијама, повећање видљивости кроз израду новог сајта… Драгиња Клинић с поносом истиче да је Друштво постало део велике породице коју чини организација „Европа ностра”, највећа у Европи за очување културног наслеђа.

– Било је сасвим очекивано да наше удружење, које се безмало тридесет година бави неговањем наслеђа овог места, буде у друштву једне такве организације каква је „Европа ностра” –каже Драгиња Калинић. – То чланство отвра нам врата ка фондовима из којих бисмо могли добити новац за реализацију пројеката, сарадњи с другим организацијама широм Старог континента и још много тога. Потрудили смо се и да кадровски ојачамо, па смо тако „прошли” обуку Фонда за развој АП Војводине за писње пројеката. Пажња је посвећена и сарадњи с организацијама и институцијама на локалном подручју, али и на ширем.

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести