Признања Црвени крст Зрењанина: Награда најстаријој волонтерки

ЗРЕЊАНИН: Стојанка Ђурашковић најстарији је волонтер Црвеног крста у Зрењанину.
1
Фото: Стојанка Ђурашковић

Она ће у децембру ове године напунити 82 године, а пуне три деценије активна је у организацији Црвеног крста. Њој је на јучерашњој свечаној манифестацији поводом завршетка програма „Сунчана јесен живота“ уручена посебна награда.

- Кад год је била потреба, ја сам се одазивала. И у време великих недаћа, у време бомбардовања, пожара, свуда сам ишла. Посећивала сам старе и немоћне. Црвени крст, иначе, има важну улогу у мом животу. Мој отац је био у заробљеништву у Немачкој пуне четири године. Када се вратио, ставио је на крило мене и мог брата и рекао – „Децо, да није било Црвеног крста, ја данас не бих био са вама и ви не бисте имали оца“. То сам добро запамтила и Црвени крст је и данас део мог живота. Сада сам већ стара, оперисана, али идем да помогнем где год могу овако са штапом. Само да није далеко - прича Стојанка Ђурашковић.

На литерарном конкурсу Црвеног крста, чија је тема била „Моји баба и деда“, победио је Никола Маринковић, ученик првог разреда Основне школе „Бранко Ћопић“ из Лукићева. Он је написао рад о својој прабаби и прадеди, Томки и Милану Анђићу, који су са праунуком поделили радост на свечаности. Томка и Милан ове године прославили су 72 године брака. Томка има 91 годину, а Милан 95.

- Венчали смо се 1947. године и до данас смо заједно. Немам ништа друго да вам кажем. Поштовање, и то је то - каже Милан, а Томка додаје:  - Били смо сиромашни и то нас је одржало. Кад дођу паре, људи се свађају.

Црвени крст је, као и сваке године, на најлепши могући начин обележио завршницу програма „Сунчана јесен живота“.

- Старе особе су важан део нашег друштва. Ми желимо да покажемо како стари људи могу много да пруже млађим генерацијама и како могу да буду активни и у позним годинама. Црвени крст је једна од организација у којој стари људи могу да се ангажују и они то и раде. Нама пуно значи, а значи и њима да се осећају корисним члановима друштва. Цео месец посвећујемо старим људима, а овом свечаношћу им се посебно одужујемо и захваљујемо - рекла је секретарка Црвеног крста Зрењанина Александра Танасијевић.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5912
Најновије вести