Прекогранични пројекат у Новом Кнежевцу: Бициклом до Сегедина

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Одлуку о кредитном задуживању Општине Нови Кнежевац у укупном износу од 30 милиона динара, за финансирање капитланих инвестиционих радова, усвојили су одборници Скупштине општине Нови Кнежевац.
1
Фото: Бициклистичка стаза у Ђали на траси Сегедин-Нови Кнежевац 

Заменица председника општине Чила Орос Урбан је образложила да се ради о задужењу за потребе предфинансирања изградње бициклистичке стазе од Српског Крстура до Новог Кнежевца.

Овај пројекат вредан је 750.000 евра, од чега 85 посто финансира Европска унија, у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, а 15 посто је учешће Општине Нови Кнежевац.

- Сопствено учешће ми смо од Покрајине већ обезбедили и добили смо аванс од ЕУ у висини од 15 посто. Радови су у току и треба да се заврше до краја ове године. Начин финансирања је такав да Општина Нови Кнежевац мора да предфинансира радове и након отприлике пола године се рефундирају средства од ЕУ. Ми смо досад завршили пет извештајних периода и рефундације смо за прва два периода већ добили, али у једном тренутку ће нам фалити средстава за предфинансирање, па смо одлучили да предамо захтев за предфинансирање код Развојног фонда АП Војводине. Тај кредит је са повољном каматом од три посто. Ми ћемо свакако та средства добити назад од ЕУ тако да ћемо тиме обезбедити враћање кредита Развојном фонду - појаснила је Чила Орос Урбан.

Начелница за буyет и финансије у Општинској управи Новог Кнежевца Селма Бећовић рекла је да на основу Закона о јавном дугу Одлука о задуживању се доноси по претходно прибављеном мишљењу Министарства финансија, те да је Општина Нови Кнежевац добила сагласност за крдитно задуживање, а Статутотм општине Нови Кнежевац је прописано да општински парламент одлучује о задуживању.

Радови на изградњи бициклистичке стазе од Српског Крстура до Новог Кнежевца, део је пројекта изградње бициклистичке стазе Сегедин-Нови Кнежевац. Општина Нови Кнежевац је у овом пројекту партнер локалној самоуправи пограничног места Ујсентиван (Мађарска), која је до сада изградила у три фазе мрежу бициклистичких стаза на свом подручју. Ова инвестиција се односи на четврту фазу бициклистичке стазе Сегедин-Нови Кнежевац, која ће обезебдити безбедну вожњу бициклиста у пограничном подручју и у функцији је туристичког повезивања.

До краја године треба да се изгради деоница од Српског Крстура до Новог Кнежевца у дужини од преко 10 километара у вредности 750.000 евра

Већ је изграђена бициклистичка стаза на мађарском делу трасе, а код нас је изграђена деоница од државне границе, кроз Ђалу до Српског Крстура, као и одмориште за бициклисте у Ђали. Завршна, четврта фаза пројекта која се сада реализује подразумева изградњу бициклистичне стазе кроз Српски Крстур и од овог насеља до Новог Кнежевца у укупној дужини нешто више од 10 километара.

Укупна вредност пројекта четврте фазе изградње бициклистичке стазе Сегедин-Нови Кнежевац износи 1,13 милиона евра, од чега се из ЕУ обезбеђује 960.527 евра и већи део улагања се односи на изградњу бициклистичке стазе од Српског Крстура до Новог Кнежевца.

М. Митровић

Фото: М. Митровић

Пројекат „Хроника Новог Кнежевца“ реализује ДВП Продукција, а суфинансира Општина Нови Кнежевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести