Предузетнице из Житишта - субвенцијама до запошљавања

ЖИТИШТЕ: Предузетници из мање развијених војвођанских општина, попут Житишта, користили су субвенције које је у претходном периоду давала Национална служба за запошљавање.
1
Фото: "Ситопринт" користио више програма запошљавања

Зрењанинска филијала НСЗ је саопштила да је за мале средине нарочито важно обезбеђивање различитих програма запошљавања.

- Финансијска подршка у мањим, неразвијеним срединама помаже унапређењу пословног амбијента и афирмацији породичног бизниса. Доприноси и успешности и ефикасности постојећих компанија, помажући њихов развој и ширење. Нарочито је то значајно за технолошки напредније фирме које су покретачи развоја у локалним заједницама – оцењује саветница за планирање каријере у Филијали Зрењанин Александра Штрбац.

Предузетничка прича Гордане Врућинић из Житишта налик је многима у бурним транзиционим годинама. Након 26 година рада у компанији „Агрожив“, на пословима у администрацији, Гордана је дошла на евиденцију незапослених 2007. године. Радила је неколико година послове у трговини, тежећи неком сигурнијем ангажману. Онда је 2016. конкурисала за субвенцију за самозапошљавање. Добила је средства и регистровала књижару „Каспер 023“.

- За почетак рада финансијска подршка ми је била нужна. Добијена средства сам искористила за адаптирање пословног простора у центру Житишта, у коме је и данас смештена књижара, као и за куповину опреме и копир-апарата – објашњава Врућинић и додаје да је вођење сопствене фирме добро решење за незапослене, поготово за оне који имају могућности да им седиште предузећа буде на сопственом имању или у породичној кући.

Фото: Подстизај за отварање књижаре

Продавница „Бест“ у Житишту постоји од 1997. године. Власница радње Биљана Кошутић је током каријере радила искључиво у трговини, те је, када је пре 22 године остала без посла, решила да ради исти посао у сопственој радњи. У продавници прехрамбене робе радила је сама уз подршку породице. Како је посао растао, отворила је још један објекат - трговину мешовитом робом. Преко програма за ново запошљавање 2011. године је запослила Изабелу Берту, трговца са евиденције незапослених. Истиче да јој је финансијска подршка за ново запошљавање у том моменту развоја бизниса много значила.

-Ми мали предузетници не можемо трговинским ланцима да парирамо нижом ценом. Зато нам је асортиман конкурентски адут. Можемо да пратимо тржиште, поредимо се са другима и да понудимо оно што други немају. Настојимо да љубазношћу, стрпљењем и посвећеношћу муштеријама, будемо испред конкуренције – истиче Кошутић. 

Самостална радња за графичке делатности „Ситопринт“ у Житишту, чија је власница Драгана Шојић, једна је од оних које имају дугогодишњу сарадњу са зрењанинском филијалом Националне службе за запошљавање. У овој фирми користили су програме везане за стручну праксу, ангажовање приправника, субвенционисање отварања нових радних места... „Ситопринт“ је основан 1993. То је породично предузеће са 13 запослених, које има дугогодишње искуство у графичкој обради и штампању материјала.

-Кључ пословног успеха јесте добар тим. Све запослене овде обучавамо сами и за то нам је потребно више месеци. Стога нам је веома значајна финансијска подршка коју нам пружа Служба за запошљавање у том почетном периоду - наводи Драгана Шојић.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести