Представници Црвеног крста Титела у посети породици Мехмети

ТИТЕЛ: Љубав је овогодишња тема у Недељи Црвеног крста, коју је одредила међународна федерација ове хуманитарне организације.
titel ck 2
Фото: Мехмети се окумили с волонтерима Црвеног крста, фото: С. Диклић

По плану активности тителског Црвеног крста, који је усвојен на састанку у новим просторијама ове организације, на којем су били председник Горан Поповић, секретар Марија Олах-Калмар, чланови Управног одбора и неки од истакнутих волонтера, једна од првих акција била је посета многочланој ромској породици Мехмети.

Исак и Ђулизара Мехмети са Космета, прошли су трновит пут, да би на крају захваљујући УНХЦР-у и невладиној организацији „Визија” из Крагујевца, постали становници Титела добивши кућу у Улици Михајла Рашковића. Породица има седморо деце узраста од четири до 15 година, од којих су петоро ученици ОШ „Светозар Милетић” Тител. У уредној и чистој кући затекли смо родитеље и троје млађе деце, Амину (4), Амелу(6) и Јусуфа (8), док су Елмедин (9), Роберт (11), Себастијан (13) и Наим (15), били у школи. Поклонима су се веома обрадовали, посебно деца која су се дохватила слаткиша и играчака.

Фото: С. Диклић

Марија Олах Калмар, донела је у име Црвеног крста Титела храну, воће и слаткише, док је волонтерка Мирјана Јовановић донела играчке и добро очувану обућу и одећу своје деце. Посебно је занимљив поклон био велики лонац, који је домаћици Ђулизаре уручила секретар Марија Олах Калмар. Можда ће се неко од читалаца присетити репортаже која је о овој породици објављена у „Дневнику” прошлог септембра, у којој уз име Ђулизаре стоји презиме Хаљими док је Исак Мехмети. Сада се то променило. Исак је, како рече, након много година заједничког живота и седморо изрођене деце, одлучио да венча мајку своје деце и да јој своје презиме. Како нису имали некога од поверења ко би им био кум на венчању, обратили су се Марији с којом су се упознали и спријатељили приликом долазака у просторије Црвеног крста, где им је уз материјалну помоћ увек била упућена и понека лепа реч, која им је много значила у новој животној средини. Кумство је прихваћено како од Марије, тако и од стране Душана Зељковића, радника обезбеђења у Општини Тител.

Отуд и прича о новом, великом лонцу за кување хране за многобројну породицу. Све помало подсећа на ону већ легендарну рекламу прилагођену за ову прилику, „А од куме лонац !” Тако ова прича има срећан крај, под условом да лонац увек буде пун као и дом у који је стигао. Тако ће и овогодишња тема „Љубав” у недељи Црвеног крста бити потпуна и вишезначна.

Стево Диклић

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести