Председник Србије уручио одликовање зрењанинском позоришту

ЗРЕЊАНИН: Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је, поводом Дана државности Републике Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама.
д
Фото: Народно позориште Тоша Јовановић

Ово одликовање добило је и Народно позориште „Тоша Јовановић“ из Зрењанина. Признање је, у име ове установе културе, на свечаности у Председништву Србије, примио директор зрењанинског Позоришта Иван Француски.

- Сретењски орден другог степена је највеће признање које је ова установа добила у својој историји. Орден нам је уручен за досадашње заслуге и резултате. Признање треба да оправдамо не само ми, који смо данас у Народном позоришту, него и будуће генерације које ће нас наследити у овој установи културе – изјавио је за „Дневник“ директор Француски.

Он је казао да је ансамбл тренутно ангажован на две нове представе, од којих ће једна премијерно бити изведена на Луткарској, а друга на Драмској сцени. При крају је рад на комаду „Дивљождер“, а премијера „Команданта Сајлера“ Борислава Михајловића Михиза очекује се крајем марта.

Иначе, зрењанински театар има веома богату историју. Здање у којем се данас налази Народно позориште „Тоша Јовановић”, због специфичне архитектуре, очуваности и богате историје, уврштено је у „Европску руту историјских театара”. Некадашња зграда житнице је 1839. године преуређена у позориште у ком је и данас смештена најстарија барокна сцена у земљи. Након рестаурације, 1984. године, изглед позоришне сале урађен је по угледу на онај из 1884.

Фото: Град Зрењанин

Народно позориште је свечано отворено 15. септембра 1946, а за првог управника је изабрана Анђа Јанков Малбашки. Позориште је названо по глумцу рођеном у Зрењанину Тоши Јовановићу. Претходних деценија је пролазило кроз разне фазе грађења и учвршћивања своје репутације као једног од најважнијих позоришта у Србији.

Поред учешћа на Стеријином позорју, Битефу, међународним фестивалима у Бугарској, Албанији, Хрватској, Словенији, Румунији, Мађарској, Црној Гори, Македонији, ова позоришна кућа је током дугогодишњег рада са обе своје сцене, Драмском и Луткарском, донела импозантан број награда и са домаћих фестивала, посебно Фестивала професионалних позоришта Војводине и Сусрета професионалних позоришта лутака Србије.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести