Потисје уз свог учитеља

СЕНТА: Савиндан је свечано прослављен у местима северног Потисја, где су у школама и домовима културе у част српског просветитеља одржане светосавске академије, а у неким местима и традиционални балови.
Sa Svetosavske akademije u Osnovnoj školi „Novak Radonić” u Molu     Foto: OŠ „Novak Radonić” Mol
Фото: Са Светосавске академије у Основној школи „Новак Радонић” у Молу     Фото: ОШ „Новак Радонић” Мол

Школска слава у Основној школи „Новак Радонић” у Молу била је у спортској хали, где су основци извели програм пред пуним гледалиштем.

У Сенти је Светосавску ака­демију у Дому културе при­ре­дила Камерна сцена „Мирослав Антић”, која Савиндан слави и као крсну славу. Након сечења славског колача, Химну Светом Сави извели су најмлађи чланови фолклорног ансамбла СКЦ „Стеван Сремац”. Беседу о Светом Сави казивао је дечији писац Тоде Николетић, а рецитал су припремили чланови дечје драмске групе КС „Мирослав Антић”. Целовечерњи концерт приредио је Српски хор „Свети Серафим Саровски” из Зрењанина, а поднет је и извештај о Школском фонду који по­маже ђацима из сиромашних породица.

Пред препуном салом Позоришта, Светосавска академија је приређена у Новом Кнежевцу, а школска слава прослављена је и у Дому уметности у Кањижи у организацији општине, СПЦ и САКУД-а „Свети Сава”. Светосавска академија је почела српском химном „Боже правде” у извођењу сестара Ковачевић, свечани славски обред служио је протојереј Јовица Мојсиловић, а Химну Светом Сави извео је дечји хор Основне музичке школе Кањижа.

Наступили су фолклорне групе САКУД-а „Свети Сава” из Кањиже, хор „Свети Серафим Саровски” из Зрењанина, драмски уметник Микица Петро­нијевић и ансамбл КУД-а „Крајина” из Београда, флаутисткиња Александра Толић и деца рецитатори из Кањиже. Деци су поводом празника уручени пакетићи.

 М. Мр.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести