Панчево узор у управљању јавним финансијама

ПАНЧЕВО: Од десет локалних самоуправа које су добиле признање у оквиру “ Унапређења управљања јавним финансијама на локалном нивоу”, које спроводи Државна ревизорска институција за постигнуте добре резултате и пример добре праксе у управљању јавним финансијама, највише поена освојио је град Панчево.
1
Фото: Званичници Панчева примају награду

Анализом је обухваћено 119 општина, а Панчево је са 174 бодова освојило прво место. Ови резултати добијени су на основу извршене екстерне ревизије завршног рачуна буџета града Панчева од стране ДРИ .  Ово признање , изјавио је Саша Павлов, градоначелник Панчева, за град представља потврду озбиљног, савесног, планског и законитог рада.

– Оно представља  и још већу обавезу да се и даље трансакције, активности и одлуке које се односе на преузимање обавеза, врше у оквиру додељених апропријација, на основу правног основа и валидне документације – истакао је Павлов.

Иначе, ово истраживање омогућено је кроз пројекат Унапређење ревизије на локалном нивоу за ефикасније управљање јавним финансијама које спроводи Програм УН за развој уз подршку Владе Швајцарске. На основу извештаја о ревизији јединица локалних самоуправа које је обавила наша ДРИ одређени су критеријуми за раниграње општина. Колико је заправо признање које је Панчево добило говори и чињеница да су бодовани обим и финансијски утицај неслагања утврђених током редовних ревизија у односу на укупно извршење буџета, затим врсту ревизорског мишљења изражену након обављене ревизије, статус ангажовања интерних ревизора у самој локалној самоуправи, степен ефикасности у исправљању неправилности након обављене ревизије , степен извршења буџета у односу на план, обим мера предузетих у поступку ревизије и потраживања по основу пореза на имовину у односу на приходе од пореза на имовину.

Љ. М.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести