Општина Жабаљ наставља да улаже у предшколску установу

ЖАБАЉ: Кабинет министра без портфеља, задуженог за демографију и популациону политику доделио је 9,5 милиона динара за пројекат Општине Жабаљ.
д
Фото: Dnevnik.rs

Средства ће се користити за проширење капацитета ПУ „Мудра сова“, као и за адаптацију тог вртића. Биће набављена два возила и опрема за исту предшколску установу. Пројектом је обухваћена и едукација из области популационе политике.

Председник Скупштине општине Жабаљ Радован Чолић потписао је протекле недеље у Палати Србија уговор о додели тих бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике. Министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да су 88 јединица локалних самоуправа направиле одличне пројекте, који су добили средства за реализацију.

- Препознајемо важност пронаталитетног рада и управљања миграцијама, важност питања активног старења и старења уопште и с обзиром на то, све већи број општина и градова је у својим срединама анализирао питања популационе политике пре аплицирања на јавни конкурс и те средине су направиле пројекте у којима се не ради само о суштинском повећању разумевања питања популационе политике, већ и о креативности и о приоритетима локалних средина“, нагласила је Ђукић Дејановић и додала да су локалне самоуправе приликом аплицирања имале услов да испланирају средства из свог буyета за планирани пројект, у минималној вредности од 15 одсто од укупне вредности пројекта.

Примљена су у вртиће сва пријављена деца узраста од три до пет и по година, те тако нема више листе чекања, на којој је раније било и до 70 пријављених

Општина Жабаљ остварила је буyетски суфицит прошле године, који је определила за проширење капацитета вртића у Жабљу и Госпођинцима, па је тако од септембра у тој општини решен један од најактуелнијих проблема, тако да више нема листе чекања за упис. Осим тога, Жабаљ је од октобра први пут добио и јаслице у оквиру предшколске установе. Просторије у којима деца бораве су потпуно реновиране и опремљене, што је финансирала локална самоуправа.

Председник Скупштине Општине Жабаљ Радован Чолић рекао је да локална самоуправа наставља тамо где је стала, односно да ће и даље улагати у децу и младе.

- Општина ће суфинансирати и овај пројекат, трудећи се да деца и млади са наше територије имају безбрижно детињство и перспективну будућност - подвукао је Чолић.

Директорка Предшколске установе „Детињство“ за Жабаљ, Ђурђево и Госпођинце Светлана Бошков нагласила је да је 2019. годину обележило решавање кључних проблема значајних за родитеље и децу.

- За нашу децу је важно то што смо први пут добили јаслице, од како постоји предшколство у Жабљу, од неке 1890. године. Први пут деца млађа од три године имају прилику да одрастају у оквиру институционалног рада, а тренутно имамо две групе, од укупно 35 деце. Прву чине деца од годину до две, а другу деца узраста од две до три године. Наш главни циљ је био да примимо сву децу која су се пријавила на конкурс, што смо и успели - подвукла је Бошков.

Примљена су у вртиће сва пријављена деца узраста од три до пет и по година, те тако нема више листе чекања, на којој је раније било и до 70 пријављених. Општина Жабаљ ће наставити да спроводи активности и мере популационе политике, које ће допринети повећању броја становника и побољшању квалитета живота како малишана, тако и њихових родитеља, поручили су челници те локалне самоуправе, као и запослени у жабаљској предшколској установи, који су истакли да ће дати све од себе да малишане, заједно са родитељима, изведу на прави пут.

Текст и фото: М. Рашић

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести