Општина Рума преузела кључеве бившег Дома војске

РУМА: Представницима румске Општинске управе су званично уручени кључеви бившег Дома војске, објекта за који се Општина Рума, по уговору с краја 2019. године обавезала да ће платити 328.000 евра.
ф
Фото: ruma.rs

Кључеве су уручили представници Комисије министарства одбране.

- Извршили смо и званичну примопредају, и урадили смо све што подразумева званична примопредаја, пописали смо стање бројила на водомеру и електричним сатовима, уручени су званично и кључеви. Следи оно што смо планирали приликом доношења буyета за 2020. годину, а то је комплетна реконструкција ове зграде. Очекујемо да до краја године овај архитектонски бисер Руме поново добије онај сјај који заслужује - изјавио је начелник Општинске управе Душан Љубишић, приликом примопредаје кључева Дома војске.

Како је раније рекао председник општине Рума Слађан Манчић, најважније је то што ће овим потезом локалне самоуправе, по многима, најлепша зграда у Руми, стара стотину година, коначно бити реконструисана и што ће тиме бити испуњена и дугогодишња жеља грађана да ова лепа зграда више не пропада.

- Оно што је наш превасходни циљ и приоритет то је да зауставимо пропадање те зграде. Поготово због њене лепоте, значаја, архитектуре и свега онога по чему је та зграда деценијама препознатљива. Планирамо да се тај простор, када буде уређен намени некој од установа културе. Постоје предлози да у ову зргаду сместимо Дом културе, или градски Завичајни музеј, или да се издвоји позориште, али то ћемо решавати у наредном периоду – рекао је Слађан Манчић.

Почетна цена зграде Дома војске у Руми била је 760.000 евра, али је практично преполовљена, на мало више од 328.000 евра.

- Обезбедили смо 30 милиона динара за спољну реконструкцију зграде и предстоји нам расписивање тендера за избор извођача реконструкције -казао је Манчић.

Крајем године, подсетио је, након потписивања уговора о куповини са Дирекцијом за имовину Владе Србије, Општина је већ сутрадан уплатила десет милиона динара, колико су били обавезни. Остатак суме биће исплаћен у четири годишње рате. Прва фаза реконструкције објекта подразумева адаптацију, конзервацију и рестаурацију.

Зграда је саграђена 1912. године залагањем Румљана окупљених у организацији „Хрватски соко”, као дом хрватских културно-спортских организација и под заштитом је као споменик културе.

В. Х.

 

EUR/RSD 117.5848
Најновије вести