Олакшице за мала и велика газдинства на подручју Сремске Митровице

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: На иницијативу Агенције за рурални развој Сремске Митровице Скупштина града усвојила је одлуку којом је предвиђено умањење пореза на пољопривредно земљиште у оквиру пореза за имовину за око 30 одсто.
mandjelos
Фото: Манђелос, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Усвојеном одлуком, која представља меру града за смањење последица суше у овој години, стопа пореза ће само у 2018. години на пољопривредно земљиште бити смањена са 0,15 на 0,10 одсто.

Како објашњава Петар Самарџић, директор Агенције за рурални развој Сремске Митровице, мера подразумева смањење стопе пореза на пољопривредно земљиште у 2018. годину и односи се на све пољопривреднике, односно пореске обвезнике који су власници пољопривредног земљишта на територији Сремске Митровице.

„Ради се о локалној мери подршке пољопривредницима у складу са могућностима градског буyета. Мера се односи апсолутно на све пољопривреднике који имају земљу у свом власништву на територији града, без обзира да ли се ради о великим или малим површинама. Нема повлашћених, нема изузетака, ова мера представља пореску олакшицу и малим и великим пољопривредницима“, објаснио је Самарyић.

Ово није једина мера коју је иницирала Агенције за рурални развој, тако да ће се до краја овог месеца спровести и она намењена пољопривредницима који су претпели штету узроковану лошим временским условима, олујама и ветром током септембра и октобра.

„Током септембра и октобра ове године имали смо велики број пријава штете коју су услед лошег времена претрпели пољопривредници који се баве производњом у заштићеним просторима, односно пластеницима. Страдале су фолије, конструкције, па и читав род. Одлучили смо да покријемо део штете имаоцима пластеника који су претрпели штету, а којима је радна група за процену пољске штете проценила износ настале штете“, најављује Самарџић.

Очекује се расписивање конкурса за подношење пријава, а за ову намену опредељено је скоро милион динара. Исплата ће се реализовати крајем ове и почетком наредне године.

„Потрудили смо се да на локалном нивоу пронађемо две мере, два механизма којима ћемо помоћи нашим пољопривредницима и надам се да ћемо бар мало ублажити последице не само суше, него генерално лоших временских услова“, закључује Самарџић.

Начелник Градске управе за буџет и локални економски развој Душко Шарошковић истиче да локална самоуправа мора да има слуха за своје грађане и да разузме да пољопривредници неће бити у могућности да 2018. године уз овогодишњи род измирују своје обавезе, зато што им је принос значајно умањен.

„Управа за буџет и финансије цени иницијативу Агенције, јер мислимо да је дошла из меродавне институције тако да смо оценили да Град себи може да приушти смањење пореске стопе на ову категорију пореских обвезника“, рекао је Шарошковић.

Љ. Малешевић

(Текст је део пројекта који се финансира из буџета Града Сремска Митровица- Градска управа за културу, спорт и омладину. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града.)

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести