Одржано војвођанско такмичење у решавању укрштеница на мађарском

КАЊИЖА: Пето војвођанско такмичење у решавању укрштеница одржано је недавно у Кањижи у Основној школи „Јован Јовановић Змај“.
д
Фото: Dnevnik.rs

Ово такмичење привлачи све већу пажњу учесника свих узраста из војвођанских места, а прикључују се и гости из Мађарске.

Такмичење у решавању класичних укрштеница, скандинавки и судоку укрштеница организовали су недељник на мађарском „Чалади кер“ и Удружење „Геренација“ из Кањиже, а одржавање је помогла и локална самоуправа. 

Петер Кокаи, Јанош Теке, Иштван Абел и други организатори и домаћини не скривају задовољство што је све више људи заинтересовано да провери знање, јер је на такмичење дошло 74 учесника из војвођанских места и суседне Мађарске. Учесници су се у задатом времену од 90 минута такмичили у две категорије, при чему су се у једној решавале класичне укрштенице и скандинавке, а у другој су се огледали поклоници судоко укрштеница.

Најбржа и без грешке, за само 30 минута, судоко укрштенице је решила Ибоља Молнар из Падеја, којој је припала прва награда у овој категорији.

Фото: Dnevnik.rs

- Јако волим да решавам судоко укрштенице, увече уз телевизијски програм. До сада нисам још учествовала на такмичењу, па сам дошла да се упоредим са другима и задовољна сам успехом - каже Ибоља Молнар.

Признање додељено најмлађем и најстаријем учеснику, Кањижанима Чонгору Хармату (14) и Ференцу Кермецију (89)

Лањски победник у решавању класичних и скандинавских укрштеница Ласло Фејеш из Кањиже процењује да је овогодишње такмичење било нешто теже, те да је због тога имао шест грешака.

- Тражене су мени неке непознате стране скраћенице и назива имена из модерне музике где ја нисам баш укључен, али добро је било да одржавам кондицију у провери знања. Код куће у решавању се више ослањам на енциклопедије него на Интернет. Ови сусрети сун ам интересантни, посебно када гледамо где је ко погрешио, а најважније је да се дружимо и учимо једни од других - каже Фејеш.

Најбољима су додељене дипломе и пригодне награде. У решавању судоку укрштеница победница је Ибоља Молнар из Падеја, друго место припало је Виктору Киш Јоваку из Чоке и треће Ани Бичкеи из Кањиже. У категорији скандинавки и класичних укрштеница победница је Хермина Фендрик из Сенте, други је Бела Амбруш из Мола и трећа Анамарија Милошев из Аде. Признање за најмлађег такмичара припало је, 14.годишњем Чонгору хармату из Кањиже, најстарији учесник био је 89-годишњи Ференц Кермеци из Кањиже, а награђена је и такмичарка која је дошла из најудаљенијег места из Солнока (Мађарска).

Текст и фото: М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести