Оџаци: Рачунарска обука за особе с инвалидитетом

СОМБОР: Седморо полазника укључено је у бесплатну информатичку обуку према ECDL стандарду, коју за особе са инвалидитетом организује Национална служба за запошљавање у Оџацима.
INFORMATICS students
Фото: Kompjuteri/pixabay.com

Обуком се допуњује постојеће образовање и помаже у добијању запослења, јер кандидати јачају компетенције и повећавају конкурентност на тржишту рада.

Наталија Костић из Каравукова је заинтересована и мотивисана да научи нешто ново на обуци.

Познајем рад на рачунару, али пуно новог ћу сазнати на овој обуци. Надам се да ћу када уз радну биографију приложим и овај сертификат, лакше наћи посао. Моје године су такве да још могу да радим, а ово је нешто што и волим да радим, каже Наталија Костић.

Полазник једномесечне обуке је и Жарко Ђорђевић, машинбравар по струци са 22 године радног искуства који се бавио и другим занатима. Он каже да му је као особи са инвалидитетом тешко да нађе посао, јер послодавци не желе да му пруже праву прилику да покаже шта уме да ради.

Све машине на којима се данас ради у браварији, столарији, све су повезане са компјутером. Тако да неко знање мораш имати и због тога ми ова обука значи, истиче Ђорђевић.

Извођач основне информатичке обуке за особе са инвалидитетом у Оџацима је фирма „P&C Computers”, а планирано је да едукација траје 90 часова. Програм обуке реализује се кроз четири модула: Увод у рачунарство, World, Excel и Интернет.

На крају обуке полазници полажу завршни испит и добијају међународно признат сертификат да су стекли знања која су им неопходна како у свакодневном животу, тако и на радним местима где се та знања и очекују. На тај начин се повећава могућност за запослење свих кандидата који успешно прођу обуку, каже Љиљана Марјановић, организатор образовања одраслих у Националној служби за запошљавање Филијала Сомбор.

В. Х.

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести