Обележена 240. годишњица образовања српских учитеља у Сомбору

СОМБОР: У организацији Педагошког факултета у Сомбору, свечаном академијом и премијерном представом у овдашњем Народном позоришту, обележена је 240. годишњица традиције образовања српских учитеља, која је утемељена у овом граду далеке 1778. године, оснивањем „Норме“ Аврама Мразовића, са првим течајевима за образовање и оспособљавање српских учитеља.
Prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање Фото: Дневник.рс

Мразовићеву „Норму“ следила је Препарандија – прва Српска учитељска школа, основана 1812. године  у Сентандреји, а пресељена у Сомбор свега четири године касније, где, у континуитету дужем од два столећа, данас ради као Педагошки факултет.

На почетку свечаности хор Педагошког факултета, којим је дириговала др Биљана Јеремић, извео је студентску химну „Гаудеамус игитур“, а потом и још неколико композиција. Публици, која је испунила сомборско Народно позориште, први се обратио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, који је, поред осталог, рекао да нас јубилеј образовања српских учитеља у Сомбору окреће у правцу трагова, који нас воде коренима нашег духовног и националног идентитета, те да је и на нивоу Европе мали број народа који баштине континуитет институција и образовног огњишта нације, које тако вешто спајају традиционално и модерно биће попут сомборског педагошког училишта војвођанских Срба.

У име Српске академије наука и уметности обратио се академик Миро Вуксановић, подсетивши на речи књижевника Вељка Петровића о сомборској Српској учитељској школи – Препарандији, као и на знамените ђаке и наставнике Норме и Препарандије, који су, током претходна скоро два и по столећа, оставили дубок траг у културној, научној, просветној и духовној повесници нашег народа.

Фото: Са свечане академије у Народном позоришту Фото: Дневник.рс

Декан Педагошког факултета у Сомбору проф. др Жељко Вучковић нагласио је у свом обраћању да са учитељем почиње сваки наш пут ка знању, образовању, слободи и хуманитету, позвавши да учинимо све како би се сомборски Педагошки факултет одржао и наставио да се развија, да се не би узалудним показао племенит труд, дуг пуних 240 година.

Сомборска градоначелница Душанка Голубовић истакла је датум оснивања сомборске „Норме“ као један од најважнијих у историји града, подсетивши на то колики значај и улогу имају образовање и наука за развој неке заједнице и друштва. Рекавши да управо данас треба да кажемо да је највећи капитал знање, а улагање у образовање највећа и најзначајнија инвестиција, градоначелница Сомбора је напоменула да морамо бити свесни и чињенице да се наука и образовање развијају, а да у њима остају и опстају само они који су први, једини и најбољи.

Традиција нас обавезује да сачувамо Педагошки факултет и да сачувамо високо образовање у Сомбору, али и да поново постанемо центар образовања и науке тиме што ћемо понудити оно што је иновативно и што је другачије од свега што се у Војводини, Србији, па и шире нуди, речи су сомборске градоначелнице. Сматрајући да Сомбор и сомборски Педагошки факултет имају потенцијал за такво деловање, градоначелница је најавила и потписивање споразума о сарадњи између града и факултета, који је, потом, и потписала са деканом Педагошког факултета проф. др Жељком Вучковићем, на самој свечаности.

Уследило је премијерно извођење позоришне представе „Мразовић – дидактичка антидрама“ Миливоја Млађеновића, у којој су глумили студенти и наставници Педагошког факултета, као и глумци сомборског Народног позоришта.

        М. Миљеновић

Пројекат „Јавни интерес у Сомбору“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести