Обележен Дан ослобођења Зрењанина од фашистичке окупације

ЗРЕЊАНИН: Низом скупова и манифестација у Зрењанину је обележена 75-годишњица ослобођења града у Другом светском рату.
д
Фото: Dnevnik.rs

Подсетимо, 2. октобра 1944. године, након вишедневних крвавих борби, у град су ушли ослободиоци - здружене јединице Црвене армије и банатских партизанских одреда.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, са сарадницима, приредио је пријем за првог секретара амбасаде Руске Федерације у Србији Ивана Старостина, представнике Гарнизона Војске Србије у Зрењанину и представнике Градског одбора СУБНОР-а. Свечана академија одржана је у Барокној сали Скупштине града, а о значају догађаја од пре 75 година говорили су градоначелник Јањић, председник Друштва српско-руског пријатељства Милан Бјелогрлић и историчар Слободан Милин.

- Подсећамо се данас 2. октобра 1944. године, када су здружене јединице Другог украјинског фронта Црвене армије и банатски партизански одреди Народноослободилачке војске Југославије, у вишедневним, крвавим борбама, ослободиле територију средњег Баната од немачког окупатора. У тим борбама животе је положило 220 бораца Црвене армије, којима и данас одајемо посебну почаст и признање – подсетио је Јањић.

Он је напоменуо да су руски и српски народ дали немерљив допринос и поднели огромне жртве у Другом светском рату, да би поразили фашизам и извојевали ослобођење.

Председник Друштва српско-руског пријатељства у Зрењанину Милан Бјелогрлић поклонио је књигу првом секретару руске амбасаде Ивану Старостину, која говори о руској заједници формираној у овом граду након Октобарске револуције. Он је нагласио да се о ратовима и ратним дешавањима мора неговати култура памћења.

-О ратовима причају они који знају вредности слободе. Што будемо више памтили и причали о ратовима, имаћемо више мира и благостања – истакао је Бјелогрлић, упозоравајући на застрашујући тренд ревизије и фалсификовања европске историје, у којем се занемарују страдања и жртве како српског, тако и руског народа, и умањује стварни, немерљив допринос у победи над фашизмом и нацизмом.

Након академије, положени су венци на споменик народном хероју Жарку Зрењанину и на спомен-костурницу борцима Црвене армије на Багљашу. Венце су положили представници Града Зрењанина, Средњобанатског округа, амбасаде Руске Федерације, Гарнизона Војске Србије у Зрењанину, Градског одбора СУБНОР-а, удружења, организација и политичких странака.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести