Нови поглед на панонски пејзаж Далиборке Попов у Бечеју

БЕЧЕЈ: Далиборка Попов из Дрљана представила се Бечејцима самосталном изложбом фотографија „Реални снови“ у галерији „Круг“, а сада се изложба сели у Бачко Градиште, те Дрљан и Милешеву. Реч је о 42 црно-беле фотографије панонског пејзажа.
1
Фото: Ауторка Далиборка Попов у друштву кустоса галерије „Круг“ Габриеле Сел и новинара Милоша Јеремића

- Црно - бела фотографија најбоље може да дочара унутрашњи доживљај лепоте свакодневног војвођанског простора, истовремено тајанственог, чудесног, па отуда оправдање ауторке да пред јавност, у форми изложбе, изађе, управо, с таквим фотографијама – рекао је поводом отварања бечејске изложбе београдски новинар и комуниколог Милош Јеремић.

Разумљиво је што на изложеним фотографијама преовлађују мотиви равнице, јер је Далиборка у том окружењу одрасла и данас живи у угледној земљорадничкој породици оца Саве Попова у Дрљану крај Бечеја. Зато њене слике одишу љубављу према панонском пејсажу, али она их зналачки транспонује и једну врсту утопијског простора, нестајућег, у неку врсту своје личне „Панонске Атлантиде“, пише мр Зоран Суботички у пратећем каталогу.

- Фотографијама бележим и чувам од заборава свакодневне, али за многе невидљиве, детаље. На мојим фотографијама се види да Војводина од „обећане земље“ постаје празан простор, „царство самоће“... Питам се зашто млади напуштају не само Војводину, него нашу земљу. Огорчена сам што свакодневно одлазе, јер је и даље лепа. Из тог бунта се родила идеја да путем фотографије комуницирам сама са собом и са светом око себе. До сада нисам излагала, а чувам око 7.000 фотографија. И даље ћу наставити да фотографијом вележим и чувам од заборава ове дивне панонске пределе - рекла нам је Далиборка Попов.                                 

 В. Јанков

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести