Нови Кнежевац: Општина скида сунцокрет са бесправно обрађених државних њива

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Нелегална обрада пољопривредног земљишта у власништву државе већ дуже време је на дневном реду у Новом Кнежевцу, као и предузимање мера да се узурпирање државних њива санкционише. Уместо узурпатора, општина је почела бербу сунцокрета.
zetva suncokreta
Фото: noviknezevac.rs

Испоставило се да су површине које нелегално обрађују узурпатори знатно веће од првобитно утврђених.

Пољочуварска служба је приликом обиласка државних њива у први мах утврдила да постоји преко 220 хектара узурпираног земљишта у државном власништву, али на крају се дошло до чињеничног стања, да су узурпатори запосели преко 400 хектара.

Члан Општинског већа Новог Кнежевца задужена за пољопривреду Ирена Славковић, изјавила је да су почели да примењују најављене законске мере против узурпатора.

Закаснили смо са применом мера када је у питању посејана пшеница, али тачно и на време смо кренули са скидањем рода сунцокрета. Ангажована је Геодетска служба и извршен премер, затим је републичка пољопривредна инспекторка Мирјана Ћосић сачинила записнике према геодетском извештају, па смо склопили уговор са ДТД „Рибарство”, дали меницу и они су преузели скидање усева са свих узурпираних парцела у државном власништву, рекла је Славковић.


Ко плати, може и да бере

Род се скида са њива где су узурпатори непозната лица, а чланица Општинског већа Ирена Славковић појашњава да су на разговор позвани они за које се зна да су узурпирали државне њиве.

Њима је утврђена просечна цена закупа по хектару и свима су упућени позиви за вансудско поравнање.

Просечна цена по хектару је скоро 1.000 евра. Она додаје да има случајева да су узурпатори признали и потписали изјаве, па треба да плате утврђени износ закупа, а да уколико не плате усев ће се скинути са њива које су нелегално засејали. 


До сада је утврђено да је под сунцокретом више од 90 хектара и до јучерашњег дана, са нешто више од половине површина жетва је већ обављена, а род се складишти како то правилник и закон налажу.

Законски предуслов да би могли кренути у скидање рода су записник пољочуварске службе, геодетски снимак и записник републичког пољиопривредног инспектора, прецизира Славковић.

Како је додала, записници пољопривредне инспекције гласе на непозната лица и са тих парцела се скидају усеви.

Они које су пољочувари идентификовали или затекли на лицу места, да су бесправно користили државно земљиште, позвани су на вансудско поравнање. Ето, управо приликом обиласка терена где сам била присутна са пољочуварима и републичком пољопривредном инспекторком, на сенокосу смо затекли лице на тој парцели, каже Славковић.

Према њеним речима, правдао се да није знао да је било лицитације, дошао је у општину и изразио спремност да плати све што треба. Имамо таквих примера и у случају пшенице, па идемо на вансудско поравнање. Код оних који не плате утврђену обавезу, општина ће такође скидати усеве, наводи наша саговорница.

Како напомиње, у случају пшенице није се стигло, не зато што општинска администрација није хтела, него је требало обавити све правно регулисати са Геодетском службом, фирмом која ће скидати и складиштити род, да се поступак спроводи по закону.

Она додаје да је одлуком прецизирано да скидање усева креће по њиховом приспећу за жетву или бербу, да пре скидања усева пољочувари узимају узорке са сваке парцеле, мере се проценти влаге и ако су задовољавајући услови приступа се скидању рода поштујући струку и да све буде по прописима.   

Општина Нови Кнежевац и ова општинска власт неће толерисати и дозвољавати узурпирање државног пољопривредног земљишта. Почели смо да скидамо род са њива под сунцокретом, а иста судбина чека и род кукуруза на узурпираном државном пољопривредном земљишту. Све што чинимо, чинимо по законима Републике Србије и нико од узурпатора нема право, нити потребе да се љути на мене или да се љути на актуелну општинску власт, изјавила је Ирена Славковић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5936
Најновије вести