Немци пореклом из Раткова дарују опрему сомборској болници

СОМБОР: Мада су догађаји током другог светског рата и непосредно након њега оставили дубоке ожиљке на људима са ових простора, године су благотворно деловале, па су све чешћи примери да подунавске Швабе и данас помажу свој некадашњи крај.
s
Фото: Dnevnik.rs

Тако је агилно овдашње Удружење Немаца из Раткова крај Оџака, и ових летњих месеци покренуло хуманитарну акцију у сарадњи са Градском болницом из Калсруеа у Немачкој и својим некадашњим комшијама сународницима, као и њиховим потомцима.

Захваљујући овој акцији некадашњих и актуелних Ратковчана немачких корена, Општа болница „Радивој Симоновић“ у Сомбору, која здравствено збрињава житеље Западнобачког округа, добиће у наредних неколико дана медицинску опрему вредну око 500.000 евра. Како кажу у овом удружењу, опрема у Сомбор треба да стигне већ током овог месеца, посредством Црвеног крста Немачке, а два већ утоварена камиона само чекају завршетак административних процедура.

Донација се иначе састоји се из различитих медицинских дијагностичких апарата, опреме за потребе хирургије, преко 20 транспортних монитора и друге вредне  опреме неопходне болници којој је обавеза медицинско збрињавање у систему секундарне здравствене заштите.

– За ову донацију је заслужан Хериберт Рех, пореклом из Раткова, који је председник Удружења Немаца пореклом из Војводине у Карлсруеу, иначе бивши министар унутрашњих послова Покрајине Баден Виртенберг. Како у овом удружењу доминирају некадашњи Ратковчани и Оџачани и њихови потомци, део опреме ће се допремити и Дому здравља у Оџацима, а финансијске обавезе везане за превоз и царину сервисираће Удружење Немаца из Раткова – каже Борис Машић из Немачког удружења „Адам Беренц“ у Апатину, које тесно сарађује са удружењем из оближњег Раткова.

Овим поводом су се огласили и дародавци, односно Немци у Карлсруеу, истичући да се некадашње огњиште никада не заборавља.

„Ово је начин да покажемо захвалност свим Оџачанима, посебно Србима староседеоцима и њиховим потомцима са којима смо имали и одржали блиске односе без обзира на вихоре прохујалог рата“, наводе у Удружењу Немаца из Карлсруеа, којем је ова донација само једна у низу.

Некадашњи Ратковчани и Оџачани су и раније помагали места из којих су потекли, па су тако до сада у више наврата донирали оџачку општину бројним возилима, међу којима је било и специјализованих ватрогасних и комби возила, али је ова последња у низу донација свакако најскупоценија.

Задовољство због донације која ускоро треба да пристигне у сомборску болницу изражава и њен менаџмент, који истиче да је ова опрема итекако вредна и неопходна, поготово што се ради о функционалним уређајима старим свега пет година.

Како здравствени радници у седишту Западнобачког управног округа истичу, посебну употребну вредност имају транспортни монитори, који ће значајно унапредити ниво здравствених услуга овдашњим житељима, потенцијалним пацијентима сомборске болнице.  

М. Миљеновић

 

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести