Народни парк у Кањижи у пуном сјају

КАЊИЖА: Захваљујући средствима Министарства туризма Републике Србије и Општине Кањижа, завршени су радови на обнови Народног парка крај Бање Кањижа.
с
Фото: Dnevnik.rs

Пројекат обнове парка укупно је стајао 9,5 милиона динара, при чему је Министарство туризма обезбедило седам милиона, а преостало локална самоуправа. По завршетку посла парк су обишли председник кањишке општине Роберт Фејстамер и његов заменик Небојша Ракић, у друштву представника извођача и стручњака који су дали свој допринос да Народни парк добије нови сјај.

Заменик председника кањишке општине Небојша Ракић истиче да је пројекат обнове парка од значаја за грађане, не само због улепшавања него и у туристичком смислу. Поред сређивања стаза, асфалтирања шеталишта и обнове комплетног мобилијара уређене су нове цветне леје и зеленило, тако да је постигнуо велико освежење парка. 

Ракић је најавио да је у наредном периоду у плану уређење дечијег игралишта у парку, а парк бити повезан у једну целину са центром Кањиже, где се обавља реконструкција трга стамбеног блока А и Б. Ракић је додао да се планира и сређивање паркова у центру града и испред зграде општине, као и обнова фасаде зграде општине.     

- Предстоји нам и обнова зграде „Вигадоа” у Народном парку, о чему смо приликом недавне посете разговарали са покрајинском секретарком за културу Драганом Милошевић, јер је то здање под заштитом као споменик културе. Када обновимо „Вигадо” чиниће то са Народним парком једну велелепну и атрактивну целину - наглашава Ракић.

Обнова парка започела је у мају, а за радове је ангажовано Јавно комунално предузеће „Комуналац” из Кањиже. Директор Ервин Палфи наглашава да се у наредном периоду треба ангажовати на одржавању парка. У парку је постављено 40 нових клупа и 20 канти за смеће, асфалтирано је шеталиште и обављено партнерно цветно уређење централног дела парка на површини од 2.000 квадратних метара. Засађено је око 7.500 струкова цвећа и буксуса, а на овом простору је постављен и систем за наводњавање, што омогућава квалитетно одржавање.

Фото: Dnevnik.rs

Да би „Комуналац” могао да обави захтевне послове на обнови парка стручњаци су урадили пројекат, извођачке скице и план радова, којег се „Комуналац” стриктно придржавао.

Инжењерке хортикултуре Ана Бошњак и Нада Матијашевић задовољне су урађеним послом, јер су украсно шибље и цвеће засађени према плану, при чему се водило рачуна  о врстама и складу боја, као и орнаментици барокног парка, који је овде утемељен пре више од једног века.

-Биле смо изненађене и срећне што смо добиле овај посао, јер се не добија баш често прилика да се ради реконструкција оваквих паркова. Пуну пажњу посветили смо да све буде онако како захтева струка, како би волели грађани да то доживе. Врло је битно било да се у току радова извођач придржава упутстава која смо дали, код обраде земљишта, затим код полагања заливног система и на крају код садње украсног шибља и цвећа - каже Ана Бошњак.

Захваљујући заједнички уложеним средствима и труду у обновљеном Народном парку уживају житељи Кањиже, али и посетиоци Бање, једнодушни да је обнова парка била права ствар, те да га треба одржавати и чувати за наредне генерације.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести