Муке пољопривредника који имају земљу у Румунији: Како до њиве преко границе

РАДОЈЕВО: Богдан Дајин из Радојева, у општини Нова Црња, у суседној Румунији обрађује 1.000 хектара земље.
radojevo
Фото: Dnevnik.rs

Он није једини који се одлучио на овакав потез. На територији средњег Баната има још неколико пољопривредника који су свој посао проширили и на суседну земљу.

- Земље нема довољно, у овом делу Баната се не може више ни купити ни узети у аренду, и пре неколико година, када се указала могућност, ја сам са синовима узео у аренду земљу у Румунији, која је нама малтене ближа него Зрењанин. То није једноставно, ни у Румунији нема слободне земље, али, ето, успели смо - прича Богдан.

И све је функционисало добро док није стигла корона. Од тада за породицу Дајин почиње агонија. Границе су затворене средином марта, а доспети на комшијску територију и дан - данас је огроман проблем.


Апел држави

- Румунски прописи су врло строги. Уколико вам земља коју сте узели у закуп остане необрађена, а и то се некима десило ове године, остајете без субвенција. А уложили сте много. Ми имамо десет радника, од пољопривреде живи моја цела породица... Апелујем на оне који могу да помогну, да то и учине. Заиста не тражимо много, само да добијемо статус који неки већ имају – каже Богдан Дајин, пољопривредни произвођач из Радојева.

Пројекат „Нова Црња у објективу” реализује „Дунав продукција”, а суфинансира Општина Нова Црња. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.


- За мој посао то је несавладива препрека. Кад су границе у марту затворене, вратио сам се у Радојево и био у карантину 28 дана, а синови су ми остали у Румунији два и по месеца. Земља мора да се ради, она не признаје ни корону, а ни границу. Уз велики напор, успели смо да организујемо жетву, јер имамо жито на 300 хектара. Проблем је што имамо земље и овде, па на дневној бази треба нешто од механизације да прелази границу. Морам да кажем да су ми највише помогли Румуни, а од моје државе нисам добио никакву помоћ, иако сам је тражио небројено пута - истиче Дајин.

Дајин се обраћао и нашем конзулату и Привредној комори, тражећи само да се пољопривредници који су у овој ситуацији третирају као превозници, који су и у најгоре време границу прелазили нормално.

- Не видим зашто не бисмо и ми могли да добијемо такав статус. Ми се у Румунији не срећемо ни са ким, идемо само на своју земљу да урадимо шта треба и враћамо се у Радојево. А то је сада постало немогуће – објашњава он.

Дајини ће некако жетву обавити, али проблем им и даље остаје.

- У Румунији имамо посејан кукуруз, сунцокрет, соју... Румунска граница и даље је за Србију затворена. Не разумем како је наша држава могла да постигне договор са Мађарском, а не може са Румунијом - пита се Дајин.

Како ће и да ли ће уопште успети да пређу на своје парцеле, питања су која, како каже Дајин, ови пољопривредници решавају буквално на дневном нивоу, а то представља велики стрес.

Ж. Балабан

ПројекатНова Црња у објективуреализујеДунав продукција”, а суфинансира Општина Нова Црња. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести