Монографија о хуманости у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Црвени крст Зрењанин припрема монографију поводом 140 година постојања и рада ове хуманитарне организације у Великом Бечкереку, Петровграду, односно Зрењанину.
д
Фото: Dnevnik.rs

Због тога је из зрењаниског огранка Црвеног крста упућен апел да се јаве сви који поседују фотографије у вези са овом организацијом и њеним активностима, чије публиковање би одобрили, уз навођење ауторства, односно власништва.

Из само површног увида у историјат хуманитарног рада у овом граду види се обиље веома садржајних активности, још и пре оснивања Црвеног крста. Тако је, на пример, још 1858. године основано Јеврејско женско друштво, које је било хуманитарног карактера. А 1866. основана је великобечкеречка филијала Уједињене омладине српске, са циљем, како се наводи, „прикупљања прилога за торонталске глад трпеће поморишце и жртве пожара у Лединцима у Бачкој“.

Три године касније, 1869, основано је Великобечкеречко женско добротворно удружење хуманитарног карактера, које је махом окупљало Немице и Мађарице. Почетком 1880. у Великом Бечкереку формиран је Торонталски одбор Земаљског женског друштва за помоћ, за подручје Торонталске жупаније, а у исто време и филијала. То је полазни датум у оснивању Црвеног крста у Зрењанину, за чије председнике су изабрани Михаљ Варади и Викторина Турн-Таксис.

Крај Првог светског рата и распад Аустроугарске монархије означио је и крај рада Мађарског друштва Црвеног крста на подручју Баната, а оформљено је Српско друштво Црвеног крста за Банат, Бачку и Барању. У 1921. години основано је повереништво Црвеног крста у Великом Бечкереку са десет чланова, а десет година касније уследила је реорганизација великобечкеречког Друштва Црвеног крста, које тада броји 200 чланова.

Упућен је апел да се јаве сви који поседују фотографије у вези са Црвеним крстом и хуманитарним активностима

Година 1936. значајна је по почетку изградње Дома Црвеног крста и склоништа за одбрану од напада из ваздуха у Планковој башти, где је и данас седиште организације. Главни одбор Друштва Црвеног крста Краљевине Србије оценио је 1938. године рад петровградског Среског одбора као најбољи у земљи. Следећа 1939. била је врхунац међуратног Црвеног крста у Петровграду, организације која тада броји 1775 чланова, одржава болничке, самарјанске, антитуберкулозне и друге течајеве, организује летовања подмлатка у Вршцу, акције добровољног давања крви...     

Ж. Б.

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести