Мигранти презимљавају у празним кућама, старији нерадо излазе на улицу

КАЊИЖА, НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Без обзира на хладноћу мигранти су присутни на северу Војводине у местима кањишке и новокнежевачке општине, где покушавају да пређу у Мађарску и оду у западноевропске земље.
д
Фото: Dnevnik.rs

Они у Кањижу и Нови Кнежевац најчешће из Београда стижу редовним аутобуским линијама, па се на терену у пограничним местима сналазе како знају и умеју.

Да би се колико- толико удомили у хладним зимским ноћима смештај налазе у празним кућама, салашима и напуштеним објектима у којима нико не борави на подручју Кањиже, Хоргоша, Мартоноша, Мајдана, Рабеа, Новог Кнежевца, Банатског Аранђелова, Српског Крстура и Ђале, а понегде и у импровизованим камповима под шаторима у шумама. 

Мигрантима није нимало угодно на хладноћи, посебно што међу њима има породица са малом децом па  у кућама и другим објектима које ноћу запоседну ложе ватре да би се загрејали, што собом носи потенцијалну опасност за избијање пожара. Тако је у суботу после подне у Новом Кнежевцу на Зеленом путу, у напуштеној кући у којој је некада била кафана дошло до пожара, али на сву срећу ширење ватре на околне објекте је спречено брзом интервенцијом Ватрогасне јединице из Новог Кнежевца и уз помоћ комшија. 

Претпоставка је да су пожар изазвали мигранти који су боравили у кући, па се ватра распламсала када су отишли. Комшије кажу да су виделе да су мигранти ту спавали у просторијама некадашње кафане. На сличан начин паљењем ватре у просторијама где бораве, мигранти се греју у напуштеним кућама.

Колико је тачно миграната присутно на подручју новокнежевачке општине нема прецизних података, јер једни долазе, покушавају да пређу у Мађарску алтернативним илегалним путевима, заобилазећи жичану ограду или могућност виде да преко Румуније дођу до Мађарске и наставе даље пут Немачке или неке друге земље коју су замислили као крајње одредиште. Групе миграната су у пограничним местима од Кањиже, Хоргоша и Мартоноша према Новом Кнежевцу и насељима уз тромеђу са Мађарском и Румунијом стално видљиве, како циркулишу, било да користе такси и аутобуски превоз или иду пешице.

У Општинском штабу Кањиже процењују да се у односу на претходних неколико месеци, број миграната смањио на 100 до 150. Да преспавају хладне ноћи користе железничку станицу, где је током прошле недеље такође било проблема са упаљеном ватром, па је координатор за питање миграната Роберт Лацко најавио да ће овај објекат надлежни ових дана обезбедити постављање металних решетки, тако да ће зграда бити затворена и онемогућен боравак у њој.

Председник Савета МЗ Мартонош Гергељ Хорват каже да за разлику од почетка овог таласа, присуство миграната у Мартоношу је смањено, те да је претходних дана виђена само неколицина. Хорват напомиње да су мигранти овамо навођени, уверавани да ту могу лако прећи преко Мртве Тисе или преласком реке, али да су преварени. По преласку Мртве Тисе је ограда као и дуж границе са Мађарском. Он прича да су мигранти обмањивани да преласком Тисе стижу у Мађарску, међутим, тако само доспевају на банатску обалу недалеко од Српског Крстура и Ђале.


Мађарска полиција мотри на Тису

Мађарска је на граници са Србијом појачала присуство полиције, посебно у контроли воденог саобраћаја јер је у последње време највише покушаја илегалног преласка границе преко Тисе и Мртве Тисе чамцима и другим пловилима. Отуда се и више мотри на овај део границе. Гумене чамце мигранти купују у продавницама или обијају ланце и катанце на чамцима риболоваца, па их користе за прелазак реке.

Многи мигранти већ су више пута покушавали да се домогну циља, али их је осујетила полиција Мађарске. Сиријац с којим смо разговарали у Кањижи каже да је у два наврата безуспешно покушао да пређе у Мађарску, па му је намера да покуша преко румунске границе, како би стигао у Немачку.

Полиција у Мађарској је од почетка ове године ухватила знатно више илегалних миграната, које враћа назад у Србију. Према подацима који су саопштавани пролог викенда је регистрован 351 случај повреде граничног простора, а током прошле недеље на територији Мађарске је задржано 636 миграната, док је од 30. децембра до 5. јануара преко границе враћено 757 миграната.


Ситуација није ни приближна оној какав је био талас миграната 2015. године, али без обзира на то, мештани на северу Војводине прилично су неповерљиви и уздржани, па и страхују за безбедност. Председник Скупштине општине Нови Кнежевац Нандор Ујхељи указује да када се пре неколико година балканска мигрантска рута померила, у местима Рабе и Мајдан, уз тромеђу са Мађарском и Румунијом, појавили су се мигранти у нешто мањем броју, али када у село са 150 житеља дође 20 људи, онда је то доста велики проценат у односу на популацију села.

- У већим или мањим групама то је тако било до јесенас, од када је знатно повећан број миграната не само у Рабеу и Мајдану него и у Банатском Аранђелову, због близине румунске границе, има их у Новом Кнежевцу, а приметан је долазак у Српски Крстур где улазе у објекте некадашњег избегличког насеља и у салаше у околини, као и у празне куће у свим селима. Због тога нам пристижу сваким даном информације да старији људи не смеју да излазе на улицу, током целог дана куће су им закључане, што до сада никада није био случај - указује Нандор Ујхељи.

Од Ујхељија сазнајемо да су у децембру мигранти провалили у зграду некадашњег Суда у Новом Кнежевцу где је још смештена Служба катастра, племићки дворац Сервицки-Шулпе, а такође и да је било проблема са ђачким превозом, јер су се родитељи жалили када су се у аутобусима превозили и мигранти.

- Имамо добру сарадњу са Послицијском станицом Нови Кнежевац, проблеми се решавају и надамо се да ће се ова проблематика решавати, јер није реч о локалном него државном и глобалном проблему. Ми у локалу проблем не можемо решити, али морамо сарађивати и срађујемо са представницима полиције како би се ситуација олакшала - каже Ујхељи.   

Текст и фото: М. Митровић

Славиша
16.01.2020 • 12:47
Е паметни Мађари са овим и оваквим појавама немају проблема,јер су на време схватили игру.Ово под хитно треба очистити из земље,да нам се случајно небих десило да са запада врате све мигранте у Србију.
Kapisla.
30.01.2020 • 07:59
Nema te ograde i sile koja će zaustaviti očajne ljude koji nemaju šta da izgube jer su već sve izgubili. Za njihove gubitke jednako je odgovorna evropa jer bezrezervno podržava ameriku u njenim imperijalističkim ratovima.
EUR/RSD 117.5559
Најновије вести