Мали сајам за пољопривреднике из Орома и околине

ОРОМ: Трећу годину заредом уочи пролећне сетве Земљорадничка задруга „Сто-Вет” из Старог Жедника у Орому, месту кањишке општине, организовала је мини-сајам за пољопривреднике из тог села и околине.
Orom Poljoprivrednici IMG_4445
Фото: Пољопривредници на сајму у школи у Орому, фото: Дневник

Задруга са својим партнерима -газдинствима остварује успешну сарадњу, па се потрудила да им на ноге дођу представници тридесетак компанија које им нуде семена, заштитна средства и други репрометеријал, као и пољопривредну механизацију, такође и банкарске кредите и осигурање усева.

Свака од компанија се на заједничком скупу представила у холу Основне школе „Арањ Јанош”, а посебно у школским учионицама, где су пољопривредници били у прилици да са представницима компаније разговарају непосредније, информишу се о семенима и репроматеријалу који им се нуди, упоређују цене и све друге услове. То им, како кажу Фрања Тот и други из Орома и околних насеља, пуно значи да знају шта им је чинити у предстојећим радовима.

Оснивач и директор ЗЗ „Сто-Вет“ Џемал Џавић предочава да је у време када многи људи беже из села, решио да ураде нешто контра, да покажу да у селу може да се организује и догађа нешто лепо и корисно.

Фото: Џемал Џавић, фото: Дневник

„Мислим да све што је од значаја за пољопривреду треба да буде у селима, од сајмова до седишта фирми које тргују репроматеријалом и свом робом која је потребна и  пољопривредним производима. Све би то требало да се врати или да се пресели у села. Ово што ми организујемо у Орому и Старом Жеднику, где нам је седиште задруге, један је мали подстрек нашим селима, школама и земљорадницима, чија деца се школују у сеоским школама. Нашу симпатичну идеју су сви прихватили, што нас посебно радује. Сви причају о селима, а апсолутно нико ништа не ради на ту тему, него се села сете само пред изборе, а ми им посвећујемо пажњу преко целе године“, објашњава Џемал Џавић.

Он додаје да на мини сајмове за пољопривреднике у Старом Жеднику и Орому, где се одржавају презентације продајног програма ЗЗ „Сто-Вет”, врло радо долазе представници компанија, али и мештани који воле да се нешто лепо дешава у њиховом селу.

„Сви овде имају интереса да буду заједно, иако су у правом смислу наше домаће и мултинационале семенске и хемијске куће конкуренција, хоће да дођу и буду наши гости, а уједно су и у послу, на сасвим непосредан начин. Земљорадници хоће и имају шта да их питају, али морају да имају и мало приватности, када се распитује приликом одабира репроматеријала који ће употребити у производњи“, наглашава Џавић, први човек задруге са севера Бачке која сарађује са око 500 коопераната из више села, а остварује годишњи бруто промет од преко 10 милиона евра.               

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести