Мађарска привредна делегација у посети Новом Бечеју

НОВИ БЕЧЕЈ: У просторијама музеја Главашева кућа у општини Нови Бечеј, одржан је радни састанак ком су присуствовали локални челници, на челу са председником општине Сашом Максимовићем, повереник Мађарске привредне коморе за Западни Балкан Миклош Борнемиса и потпредседник Трговинске и индустријске коморе Будимпеште Габор Бартош Габор.
e
Фото: Dnevnik.rs

На двочасовном састанку разговарано је о проширивању привредне и туристичке сарадње.

Борнемиса је истакао да је веома важно да се учврсте добри односи између два народа како на пољу туризма, тако и кроз привредну сарадњу. Он је нагласио и да општина Нови Бечеј има највећи потенцијал за развој на овом подручју. Управо из тог разлога Нови Бечеј ће бити и „центар“ одакле ће се водити пројекти за територију Баната.

- Већ смо контактирали највеће мађарске инвеститоре у области туризма који су показали велико интересовање за улагање, пре свега у инфраструктуру која је најважнија за развој туризма. Наш примарни фокус ће свакако бити испитивање термалних вода на територији општине и на који начин се оне могу користити. Сходно томе, први корак ће бити аплицирање за новчана средства код Владе Републике Мађарске. Циљ је да оформимо конзорцијум који ће урадити пројекат за испитивање термалних вода, изградити објекат, уз проналажење адекватних финансијера. Важно је напоменути да ће, сходно улагањима великих компанија, општина Нови Бечеј остати сувласник – додаје Борнемиса.

Представници Мађарске привредне коморе показали су и велико интересовање за обнову дворца Карачоњи који се налази у Новом Милошеву. У питању је пројекат вредан 56 милиона евра. Такође, говорило се и о обнови споменика који се налазе на територији општине, а који повезују два народа. Жеља локалних власти, али и гостију из Мађарске, јесте да се споменици доведу у стање које би додатно привукло туристе.

На састанку је било речи и о развоју текстилне индустрије. С обзиром на то да у Новом Бечеју постоји школа за текстил и дизајн, мађарска делегација сматра да је сарадња на овом пољу брзо и лако остварива. Говорило се и о могућностима улагања у производњу пољопривредне механизације.

Председник општине Саша Максимовић захвалио се мађарским представницима што су одабрали да посете једну малу општину као што је Нови Бечеј.

- Наш заједнички састанак је био веома садржајан и постоји реална могућност инвестирања у овим областима. Општина има да понуди заиста много. Сваки инвеститор је значајан и добиће сву могућу помоћ од стране локалне самоуправе – нагласио је Максимовић.   

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести