Културна манифестација Чуваркућа у Доњем Таванкуту

ДОЊИ ТАВАНКУТ: Десета станица у оквиру пројекта „Чуваркуће”, културне манифестације коју организује Фондација 021 из Новог Сада, било је мало, бајковито место на северу Бачке, надомак Суботице – Доњи Таванкут.
д
Фото: Чуваркућа

Програм је у суботу одржан истовремено са Таванкутским фестивалом воћа, који организује Хрватско културно-просветно друштво „Матија Губец”. Овај спој традиције, пољопривреде, гастрономије и културе окупио је бројне излагаче и посетиоце.

У Галерији прве колоније наиве у техници сламе отворена је изложба слика „Чуваркућа“ које су настале на ликовној колонији одржаној на „Салашу 137”, где су врсни уметници стварали на тему мултикултуралности Војводине. Изложбу је отворила историчарка уметности и председница Галерије прве колоније наиве у техници сламе Љубица Вуковић Дулић, речима да је „Чуваркућа” у ово место донела нови вид ликовног изражавања који у Галерији слика од сламе до сада није био представљен.

- Оно што повезује ове ликовне гране јесте управо оно што наша Војводина значи, а то је мноштво културних заједница. Мултикултуралност која нас повезује видљива је управо на овим сликама, а можемо је препознати и на сликама од сламе, али са једном другачијом поетиком – рекла је Љубица Вуковић Дулић.

Организовано културно деловање у Таванкуту постоји још од 1927. године. Посебно је активно ХКПД „Матија Губец“ које датира од 1946. године, које се временом отворило за нове пројекте. Фестивал воћа који се годинама одржава на Етнослашу „Балажевић“ једна је од тих активности, а то је прилика да се представе пољопривредни производи са таванкутских њива, те производи старих заната и аутентичне рукотворине. Тако је било и овога пута. У културно-уметничком програму уз домаћине учествовали су КУД „Бранко Т. Радичевић” из Бечеја, те КУД Петефи Шандор.

У селу где већином живи становништво хрватске националности, по последњем попису има укупно две хиљаде становника. Жута песковита земља даје изузетно квалитетно воће, а млади овде радо остају и заснивају породице, јер наслеђују земљу и воћњаке, имају нешто своје на чему раде.

- Мене у Таванкуту пре свега држе ентузијазам младих људи који су активни у ХКПД „Матија Губец“. Ми као млађа генерација, имамо осећај да бисмо требали да даље развијамо заједницу, да нам фокус није више само на фолклору и традицији, већ се окрећемо ка иновацијама, па смо друштво усмерили у правцу туризма и промоције нашег села - објашњава Дубравко Билиновић, у име организатора Фестивала воћа. 

Поводом „Чуваркуће” представљена је књига о старим буњевачким јелима „Са шпореља у мајкиној кујни“ коју је написала Хилда Хајнрих, са жељом да иза себе остави дело које чува и буњевачки језик и некадашња јела. Таванкут је, каже, специфичан по томе што се некада тачно знало шта се једе који дан, па тако средом и петком није било меса на трпези. Као карактеристична јела за север Бачке издваја златну чорбу од моркаче, кромпирачу и лакумиће.

Посетиоци манифестације уживали су у буњевачким играма, аутентичности народне ношње, лаганим звуцима тамбуре и мирису свеже обраних јабука са песковитих њива. Мештани су се доказали као срдачни домаћини.

- Овде туристи могу пробати проверену воћну таванкутску ракију и квалитетно бело вино. А то све се увек зачини добрим тамбурашима и културном баштином у изворном облику - наглашава председник ХКПД „Матија Губец“ Ладислав Сукновић и закључује:

- Да је Таванкут заиста „мисто ди сунце грли Бачку“ уверићете се ако одете на салаше и видите сутон током лета, али и у пролеће и јесен када су оранице скроз равне и када нема ничега. Тада видите огромно сунце које је попут једне велике војвођанске бундеве, видите колико његови зраци грле ораницу, грле цео Таванкут.“

В. Х.

 

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести