Ковид болница у Панчеву пуна, размишља се о јавним објектима

ПАНЧЕВО: Капацитети Ковид болнице у Панчеву тренутно су попуњени, а размишља се и о припреми неких јавних објеката, који би у случају потребе могли да послуже у здравствене сврхе, рекао је у изјави за Танјуг командант кризног штаба Панчева Саша Павлов.
k
Фото: Tanjug/video

Павлов каже да је Панчево контролисано жариште и да је тренутно епидемиолошка ситуација под контролом.

Од половине прошле недеље делови Опште болнице, Интернистички блок, инфективно и ОРЛ одељење, су Ковид болница, а капацитет од 150 пацијената је попуњен.

Паралелно са проглашењем за Ковид болницу дошло је и до ширења броја оболелих. То је негде наша судбина због близине Београда, доста радника је тамо, пре свега здравствених, који раде у Београду. Они су тестирани и били су позитивни, и онда још постоји ширење које проузрокују њихови контакти..Али, то се држи под контролом, а јако је битно према информацијама којима располажемо нико од њих није теже клиничке слике, чак и болесници у нашој Ковид болници који нису из Панчева за сада су средње тежи болесници, рекао је Павлов.

Болница располаже свиме што је неопходно по питању заштитне и медицинске опреме, а ми као град помажемо са мањим допремама, као што су прибор за јело, и редовна дезинфекција простора око болнице, свиме што можемо да допринесемо, каже он.

У болници хируршки блок функционише нормално, он је заштитћен и у такозваном „зеленом режиму“, а измештањем интернистичког блока, болесници на дијализи возе се у друге болнице.

Покушали смо у сарадњи са болницом да испоштујемо све наредбе, а истовремено да што мање отежамо овој врсти болесника одлазак на терапију, тако да смо реаговали преко градског предузећа за јавни превоз па смо обезбедили превоз и на дијализу се иде аутобусима АТП-а у три болнице, у Вршац, Зрењанин и Смедерево, каже Павлов.

Павлов се захвалио суграђанима који у великој мери поштују све наложе мере, и замолио их да заједно издржимо још мало, јер, ако се то не догоди, можда ће доћи до отварања неких нових капацитета за пријем потенцијалних Ковид болесника у Панчеву.

Размишља се и о потенцијалној припреми одређених смештаја који нису здравствене установе, него су јавни објекти, а који могу да послуже овој сврси ако неко нареди, а потреба се укаже. Ми смо спремни да ту реагујемо у року од 24 до 48 сати и да обезбедимо додатне капацитете, уз помоћ државе што се тиче здравствених радника јер мислим да су у болници сви, до задњег здравстевног радника који није позитиван, ангажовани, и да су већ негде на ивици својих снага и моћи, рекао је он.

Према подацима Завода за јавно здравље у Панчеву је данас 46 позитивних на коронавирус, док је у округу то 100 до 103 пацијента.

Павлов је пренео огромну подршку медицинским радницима, којима је, каже, у овом тренутку најтеже и који су изложени највећој опасности поводом своје радне обавезе, а честитао је и Ускрс и предстојећи Васкрс.

MICA
13.04.2020 • 20:30
Bilo bi dobro da se ide u Vrsac na dijalizu makar opstina Alibunar.Nego ovi tesko bolesni pacijenti putuju u Smederevo u osam sati uvece a vracaju se u tri sat noci.Sramota
Milan
14.04.2020 • 12:28
Čisto sumnjam,da je sve kako govore tačno. Prijatelj mi je oboleo od virusa, zvao bolnicu Pančevo,objasnio šta i kako... da bi odgovor bolnice bio, ne znamo šta da vam kažemo,svakako ni u kom slučaju nemoj da dolazite u bolnicu, javićemo vas se, videćemo već. Toliko o bolnici Pančevo
EUR/RSD 117.2760
Најновије вести