Коњички меморијал "Јован Ђуран": Касали у част чувеног сарача

СОМБОР: Када је коњички, пре свега касачки спорт на западу Бачке у питању, неспорни примат препознатљивости и ван граница Србије преузео један од најуспешнијих светских спортиста, кошаркаш Никола Јокић, али сомборски, српски и љубитељи коњичког спорта из целог региона и доброг дела света, не заборављају ни некадашње легенде.
1

Тако је у Сомбору одржан 17. по реду Меморијал „Јован Ђуран” који је и ове године окупио љубитеље коњичког спорта, фијакера и коња у Сомбору, при чему је још једном одата почаст знаменитом сарачу, чији се уметнички израђени амови, кајаси и остали прибор неопходан сваком коњару, налазе у поседу и крунисаних глава, попут енглеске краљице Елизабете.

У чувеном надметању у вожњи запрега кроз чуњеве ове године пријавило се једанаест учесника, који су се надметали у дисциплинама двопрег и четворопрег, по правилима Светске организације за коњички спорт и Савеза за коњички спорт Србије. Присутне је поздравила заменица градоначелника Љиљана Тица, захваливши се организаторима што на овој манифестацији чувају и негују чувену сомборску традицију и пожелевши такмичарима срећу и сјајне резултате.

У име организатора Никола Ђуран, наследник дефинитивно најчувенијег југословенског и српског сарача чије производе траже љубитељи коњичког спорта на свим меридијанима света, истакао је да је конкуренција јака, али да Сомборци узимају примат у овом спорту у Србији.

- Вероватно је и сам меморијал заслужан да тим младим људима покаже овај спорт -нагласио је Ђуран.

Манифестација је одржана на помоћном терену ФК „Жак“, у организацији Коњичког центра „Панонски топот” из Сомбора у сарадњи са Коњичким савезом Србије, а уз подршку Града Сомбора, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Фабрике акумулатора „ФАС Блек хорс“. Као доказ колики углед сомборска сарачка радионица „Ђуран“ има у свету, довољна је и чињеница да су меморијал посетили и амбасадор Уједињених Арапских Емирата Мумбарак Ал Дахеди, дипломатски представници Либије и Хрватске и гости из Судана. М. Мћ

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести