Код Бачке Тополе је најчистије панонско језеро

БАЧКА ТОПОЛА: Бачкотополско језеро има најчистију површинску воду према истраживању Института за јавно здравље Војводине.
1
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Локална самоуправа је ове године уложила пар милиона динара у уређење плаже, а према њиховим информацијама све је више посетилаца из околних општина који долазе да уживају у језеру дугачком седам километара.

Председник Скупштине општине Бачке Тополе Саша Срдић каже да је ово место честа локација за многе манифестације, а неретко грађани Бачке Тополе праве целодневне излете надомак језера у хладу високог дрвећа.

-Уредили смо и стазу туцаником око целог језера, а иако је прошла сезона, околина језера се уређује стално- каже Срдић. -Изузетно је важно очување језера, јер је језеро део заштићеног природног подручја „Бачкотополске долине” и спада у ред најчистијих и најлепших језера Војводине.

Срдић је ранијих година био члан Градског већа задужен за заштиту животне средине и покренуо више пројеката када је реч о очувању природе. Пошто је био радни дан, друштво на језеру су нам правили само лабудови. На језеру се налази седам дрвених молова, али има и доста приватних привеза за чамце.

- Имамо пуно пецароша на језеру, али и викендице у околини. Људи су направили и молове на којима пецају, док је с друге стране језера надомак шуме објекат у којем ради уметничка колонија. У питању је ИПА пројекат, прекограничне сарадње - каже Срдић. -Колонија има и салу и осам соба које користе уметници.

Одлуку о заштити Парка природе „Бачкотополске долине” Скупштина општине Бачка Топола усвојила је пре две године након одобрења Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Бачкотополско, некада познато и као Зобнатичко језеро, сматра се једним од бисера некадашње Панонске низије, те је ова одлука обрадовала екологе, заштитаре природе, грађане Бачке Тополе, али и риболовце, јер је криволов био чест на језеру. Откако је језеро зашићено, криволова је много мање. Језеро је формирано 1976. године у долини речице Криваје површине 226 хектара, док се Парк природе данас простире на 522 хектара са заштитном зоном од додатних 1.566 хектара и управљање је поверено Јавном предузећу за грађевинско земљиште и просторно планирање опшине Бачка Топола.

У овом подручју регистровано је 148 врста птица од којих се 75 гнезди на заштићеном подручју. Посебно се истичу водени бик, барски петлић, њорка, модровољка. Значајна је и мешовита колонија мрке чапље и гака.  Лов на водене птице више није дозвољен, а молови који нису у складу за заштитом природе биће уклоњени. Језеро је богато шараном, смуђем, амуром, сомом и белом рибом и дозвољен је спортски риболов у сезони.

М. Стакић

Backotopolcanin
06.10.2019 • 20:31
A posle Backe Topole ...
EUR/RSD 117.5900
Најновије вести