КИ: Међународни фестивал народних оркестара и етно камп

КИКИНДА: Међународни фестивал народних оркестара ФЕНОК у Кикинди и етно- камп у коме учествују студенти који се баве истраживањем културног наслеђа, одржава се 18. пут у Кикинди и траје до недеље.
fenok folklor
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Програми у дворишту Курије у организацији  Академског друштва за неговање музике „Гусле”почињу од 20.30.

Нераздвојни део ФЕНОК-а је и етно камп који окупља студенте из Београда, Новог Сада, Бања Луке, Кикинде и има вишеструки значај за очување традиције нашег народа. Град Кикинда и ове године подржао је активности „Гусала” које је једно од најстаријих српских друштава, рекла је Босиљка Срдић, заменица градоначелника Кикинде, отварајући ову манифестацију.

На концерту поводом отварања ФЕНОК-а, поред домаћина из АДЗНМ „Гусле”, који су извели „Игре из Баната”, учествовали су гости из Румуније. Чланови „Гусала” и КУД „Плави делија” из Великог Сентпетера заједнички су извели кореографију насталу приликом истраживања у оквиру етно- кампа, уз пратњу тамбурашког оркестра „Батини бећари” из Великог Семиклуша.

До сада је на фестивалима у Кикинди наступило више од 150 народних ансамбала и солиста из читаве Европе, а посебно је истакнута сарадња са Савезом Срба из Румуније.

Радује ме што српска културно-уметничка друштва из Румуније сваке године имају прилику да учествују на овом фестивалу и представе се кикиндској публици. Нас граница не дели него нас спаја, истакао је Огњен Крстић, председник Савеза Срба у Румунији.

Директор АДЗНМ „Гусле” Зоран Петровић истиче да ће ове године угостити оркестре и вокалне солисте из Румуније, Бугарске, Пољске, Босне и Херцеговине.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5169
Најновије вести