Изложба посвећена првим школованим дамама у Србији

ВРБАС: У Градском музеју Културног центра Врбаса отворена је изложба посвећена првим школованим женама Србије- “Музеј жене”, поставка Удружења сликара и љубитеља сликарства “Корњача” из Београда.
ф
Фото: ТВ Бачка

Део изложбе доноси биографије првих школованих жена у Србији у виду паноа са текстовима и ликовима одабраних жена, док други део представљају сликарска дела савремених уметника. На паноима се могу видети и упознати животни путеви Мине Караyић, Милице Стојадиновић Српкиње и Надежде Петровић, као и кратке биографије мање познатих образованих жена, које су оставиле значајан траг у дугом процесу еманципације.

Директорка “Корњаче” Љубица Радовић каже о изложби да су уметнице и уметници интуицијом, не само у својим делима, одувек пратили и препознавали важност заједништва мушкарца и жене.


Књига о 70 изузетних Српкиња

Књига “Оне су промениле Србију- изузетне Српкиње” ауторки Татјане Лош и Милене Марковић представљена је у одељењима Народне библиотеке “Данило Киш” у Змајеву, Савином Селу и Куцури у истом дану. У књизи се може наћи 70 биографија српских хероина које по својој узвишености и моралној лепоти не заостају за женама које су утицале и мењале светске токове историје, истичу ауторке. Реч је о својеврсном споменару најзначајнијих жена Србије, од Јелене Анжујске до Ане Ивановић.


- Наша изложба је покушај да се повеже фактографија живота значајних жена са територије Србије са уметничким делом које исијава трагове женског живота и њихове борбе за саморазумевање- наводи Љубица Радовић. -Уметничко дело, слика, зрачи енергијом саосећања, и као и сва друга уметничка дела, позивају људе да препознају ближњег и другачијег, говорећи уметничким језиком. Овом изложбом, приказујући животе освешћених жена, приказујемо пут ослобађања од сопствених предрасуда и указујемо на значај уметничког искуства на путу профињавања друштва. Уметник, као сеизмограф, препознаје подрхтавање нарушене равнотеже односа мушкарца и жене и својим сензибилитетом црта стазу новог успостављања односа на којем, одувек почива свет.

В. Х.

 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести