И ове године у Турији кобасица за Гиниса

ТУРИЈА: Кобасицијада у Турији, 37. по реду, одржана је ове године без бројних гостију због којих се и организује, али овај пут манифестација је обележена гестом врхунске хуманости и солидарности. То ће јој обезбедити да буде запамћена међу више десетина манифестација, и не само туријских, него и многих других, истичу организатори.
kobasicijada 1
Фото: Општина Србобран

- Драго нам је што смо успели да очувамо традицију и да по 37. пут направимо најдужу кобасицу на свету, Гинисову кобасицу, која ће бити подељена у хуманитарне сврхе, управо оним људима којима је помоћ у оваквим ситуацијама потребна. Кобасица је отишла на више од двадесет адреса широм Војводине- рекао је председник општине Србобран Радивој Дебељачки, свечано отварајући овогодишњу Кобасицијаду.

Последњег викенда у фебруару нису туријске улице биле закрчене, није ни дим са стотина роштиља прекрио село у срцу Бачке, али није било и да нема онога по чему цели свет зна за Турију - вредни мајстори и ове године направили су рекордно дугу кобасицу, 2.037 метара, за коју је утрошено око две тоне меса, двадесет килограма слатке паприке и  пет килограма љуте, по шест килограма бибера и белог лука, 40 килограма соли.


Змајевачки тамбурашимесари

Уз приказивање најдуже кобасице на свету било је и организовано такмичење у прављењу домаће кобасице и избор најбоље суве кобасице. Учествовале су само домаће екипе из Турије, баш онако како је то било на самом почетку одржавања манифестације пре скоро четири деценије. Прво место у категорији суве кобасице освојио је Немања Балинт, други је био Стефан Балинт, а трећи Љубан Јоцић. Најбољу свежу кобасицу направили су „Змајевачки тамбураши”, иза њих су били момци из ОЖ Турија, а до трећег места је стигла екипа „Сремска кобасицијада и свињокољ”.

Надамо се да ће Туринци за наредну манифестацију дочекати госте у пуном капацитету и још једном освојити Гиниса.


-Ипак ми смо успели да уз помоћ председника општине Србобран, да и ове године направимо ову нашу дугачку кобасицу, од 2037 метара, и тако наставимо традицију. Поделићемо је у хуманитарне сврхе, док смо ранијих година гостовали по градовима, позивали људе на нашу манифестацију и делили кобасице, а ове године смо одлучили да целу кобасицу поделимо- рекао је председник Удружења „Кобасицијада” Бранислав Станков.

Радивој Дебељачки захвалио се сарадницима и организаторима што су заједно успели да пронађу могућност и вољу да у овим тешким условима, због епидемије, обезбеде све што је потребно и организују традиционалну манифестацију.

Удружење „Кобасицијада” поделило је овогодишњу рекордерку међу 22 организације, друштва и установе: Народна кухиња Србобран - 200 метара, Удружење за помоћ МНРО „Бисер” - 20 метара, Црвени крст Алибунар - 40 метара, Црвени крст Бачка Топола - 100 метара, Црвени крст Чока - 60 метара, Црвени крст Кикинда - 100 метара, Црвени крст Ковин - 80 метара, Црвени крст Мали Иђош - 40 метара, Црвени крст Нови Сад - 60 метара, Црвени крст Рума - 120 метара, Црвени крст Шид - 60 метара, Црвени крст Сремски Карловци - 20 метара, Црвени крст Стара Пазова - 180 метара, Црвени крст Вршац - 160 метара, Геронтололошки центар Кикинда - 60 метара, Дом за децу Ветерник - 100 метара, Дечије село Сремска Каменица - 100 метара, Геронтололошки центар Нови Сад - 100 метара, Геронтололошки центар Сомбор - 100 метара, Центар за заштиту одојчади, деце и омладине „Звечанска” - 100 метара, Дом за децу „Мика Антић” Сомбор - 100 метара и Богословија Свети Арсеније Сремац Сремски Карловци - 80 метара.

М. Стакић

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести