Хоргошки основци најбољи роботичари јуниори

ХОРГОШ: Талентована екипа ученика ОШ „Каролина Карас” из Хоргоша, у којој су ученици осмог разреда Имре Кењереш и Арон Бенде и ученик шестог разреда Герге Бузаш, освојила је прво место на државном првенству у склапању и програмирању робота за извршење одређених задатака на задатој стази.
h
Фото: Juniorski državni prvaci i profesor Čaba Gazdag/Dnevnik (M. Mitrović)

Такмичење је одржано у Суботици, у оквиру квалификација за Светску роботичку олимпијаду која ће се у новембру одржати у Ђеру (Мађарска). Њихов професор информатике Чаба Газдаг и сви у школи поносни су на успех у конкуренцији 22 екипе ученика од 12 до 15 година.

Ученици су креирали, склапали свог робота, написали програм у одређеном програмском језику и у три наврата на стазу су пустили робота. Робот сваки пут има 120 секунди да изврши одређене задатке и за све добро одрађене задатке добијају поене, за лоше негативне поене. На крају се добија резултат тако што се рачунају два најуспешнија старта, објашњава Чаба Газдаг.   

Деца се, додао је, припремају и жељно ишчекују наступ на олимпијади.

Овај робот по Лего систему, ученици виших разреда су уствари добро израдили, тако да ученици нижих разреда  могу да науче неке основне покрете, самим тим и усвајају алгоритамско мишљење, што је јако битно код ученика. Јако се радујемо да смо успели овако нешто да постигнемо, да можемо искуство старијих ученика да користимо у настави као једно практично средство које нисмо до сада имали, поручио је Газдаг.

Хоргошка школа има добре услове за наставу информатике, јер је пре три године на конкурсу Компаније МТС добила нову дигиталну салу.

Фото: Robot kojeg su napravili poslužiće učenicima za dalji rad/Dnevnik (M. Mitrović)

Што се тиче интернета и рачунара, то је све у реду, али за програмирање робота до сада нисмо имали ништа. Овај Лего минстем систем, сада нам помаже, ако ћемо успети да остане код нас, даје нам једну додатну могућност и мотив. Јер, ако се програмира само онако без практичног дела онда не можемо очекивати неки врхунски резултат, јер ученици практично не виде шта су урадили, него само на екрану, напомиње Газдаг.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести