Градиће се пут и бициклистичка стаза од Бачког петровца до Новог Сада

БАЧКИ ПЕТРОВАЦ: Председник Општине Бачки Петровац Срђан Симић истиче да им грађани највише траже завршетак канализационе мреже и реконструкција водовода.
д
Фото: Дневник/Р. Хаџић

- У плану је израда пројектне документације и за водовод и за канализацију. Наслањамо се пре свега на Владу Републике Србије, односно програм “Србија 2020/25” који је недавно председник државе Александар Вучић представио, када је у питању финансирање. Свака месна заједница у Србији добиће реконструисану водоводну, односно канализациону мрежу- каже Симић. -У Бачком Петровцу тренутно је око 40 одсто изграђености комуналне инфраструктуре када је реч о одлагању отпадних вода, али је одређени број цеви од азбеста, те је неопходна замена.

Он истиче да није реч о малим инвестицијама,већ крупне и велике за њихову општину, а отишли су и корак даље у пројекту за водовод, што је једноставније и брже спровести, него посао с отпадним водама.

Крајњи циљ је да имамо аутоматизовану канализациону и водоводну мрежу, да шта год да се деси на мрежи, у контролном центру у истом тренутку може да се види и реагује (Срђан Симић)

- Наша обавеза је да у наредна три месеца завршимо пројектну документацију која се односи на отпадне и пијаћу воду. Пре свега, мислим да треба радити на здравој пијаћој води, реконструкцији водовода и замени азбестних цеви и начином пречишћавања вода, али паралелно са тим и на завршетку канализације због отпадних вода- тврди Симић. - Отпадне воде решавамо тако да грађани који немају могућност прикључка на канализациону мрежу, комунална фирма регулише тај део отпадних вода.

За реконструкцију водоводне мреже и аутоматизацију водовода у Бачком Петровцу потребно је око два милиона евра, док је за канализацију потребно и више.

- Неопходно је завршити 60 одсто канализационе мреже у у Бачком Петровцу, затим Кулпину, где не рачунамо кућне прикључке, јер су они посебна ставка, неопходно је и да се догради пречистач у Бачком Петровцу, изгради потисни вод од Кулпина до Бачког Петровца и уради аутоматизација канализационе мреже- каже Симић. - Крајњи циљ је да имамо аутоматизовану и канализациону и водоводну мрежу, да шта год да се деси на терену и мрежи у контролном центру у истом тренутку види и реагује. Тада ћемо моћи да пратимо и потрошњу, кварове, те ће комплетан систем водовода и канализације бити видљив, као што је случај у свакој развијеној земљи.


Опремање спортске хале у Гложану

Када је реч о мањим инвестицијама, Симић наводи да ће у Гложану ускоро бити комплетно опремљена спортска хала, која је отворена 2016. године.

- Општина је у два, три наврата већ куповала опрему неопходну за функционисање, а сада смо добили подршку од Покрајинског секретеријата за спорт и омладину кроз средства за обезбеђивање свих неопходних реквизита и опреме за функционисање те спортске хале- каже Симић.


- Биће урађен и спомен-парк поручнику Жугићу, страдалом у Другом светском рату. У МЗ Маглић завршавамо реконструкцију цркве и у плану су реконструкција Дома пензионера које ће финансирати Општина, уређење зелених површина и паркова. У Бачком Петровцу се и даље ради изградња, односно рехабилитација коловоза, што спада у веће инвестиције.

Према његовим речима, локална самоуправа сарађује и са ЈП “Путеви Србије” да се путни правац од Бачког Петровца ка Новом Саду комплетно уреди и реконструише.

- Пројекат је готов, чекамо моменат када ће и то почети да се ради, а бициклистичка стаза планирана је бентом канала од “Аква парка Петроленд” до Новог Сада, што иде паралелно са државним путем, али није уз пут, већ канал, тачније насип. Ту имамо доста нерешених имовинско-правних односа, јер није завршена комасација у Бачком Петровцу, али и на томе радимо - истиче Симић. -Послаћемо писмо о намерама ЈВП “Воде Војводине” да уредимо канал Бегеј кроз урбани део насеља Бачког Петровца, а радићемо отресишта, атарске путеве.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести