Фокус на оснаживању жена и бризи за старе

МИЛЕШЕВО: У просторијама Месне заједнице Милешево вечерас од 18 сати Геронтолошки центар Бечеј одржаће радионицу из пројекта „Ка унапређењу положаја сеоских жена у општини Бечеј“.
д
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о пројекту који ова општина спроводи уз подршку Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије и Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена УН ЊОМЕН, уз финансијску помоћ Европске уније. До краја овог месеца слична предавања биће одржана и у осталим насељеним местима бечејске општине, а у реализацију ће се, поред Геронтолошког центра, укључити стручне особе Дома здравља и Центра за социјални рад.

На вечерашњој радионици ће директор Геронтошлошког центра Бечеј др Ђерђ Риц приближиће деменцију и типичне болести старих, главна сестра Теодора Брашњо Тот ће обрадити општу негу болесника у кућним условима и негу дементних особа, а социјална радница Катарина Главашки говориће о проблематици остваривања права старих из домена социјалне заштите.

Дом здравља Бечеј планира да овог месеца организује предавања о превенцији здравља с посебним освртом на дијабетес и гинеколошке превентивне прегледе. Центар за социјални рад Бечеј ће, пак, говорити о препознавању насиља и механизмима интервенисања у кризним ситуацијама, односно које услуге они пружању грађанима.

После Бачког Петровог Села, становницама Дрљана и Милешева пружа се, у оквиру поменутог пројекта, могућност да ове јесени бесплатно, уз стручну помоћ, науче или унапреде вештину кројења и шивења.

В. Ј.

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести