Фалсификатори пчеларима праве велику штету

ЗРЕЊАНИН: Један од најпознатијих зрењанинских пчелара Миладин Милосављевић чест је учесник свих манифестација где су пчелињи производи интересантни посетиоцима, па је тако био присутан и на штанду града Зрењанина на протеклом Сајму туризма у Београду.
Zrenjaninski pčelar Miladin Milosavljević Foto: Dnevnik.rs
Фото: Зрењанински пчелар Миладин Милосављевић Фото: Дневник.рс

„Увек је добро тамо где има много посетилаца, да се представимо са правим, потпуно пчелињим производима, у овом времену када нас са свих страна угрожавају неодговорни појединци, са разноврсном понудом фалсификата. Ми смо регион који има велики потенцијал за пчеларство, али стицајем околности не користимо то у правој мери“, каже Милиосављевић, који се пчеларством бави више од три деценије.

Он се у Београду представио са стандардном понудом меда, прополиса, полена, матичног млеча и мешавина на бази меда, али и са оригиналним комбинацијама пчелињих производа и разнородног лековитог биља.

„Најбоље иде ливадски мед, а ја сам иначе велики пропагатор коришћења сунцокретовог меда, другорангираног у свету и по квалитетуи и по конзумацији. То је мед из нашег банатског поднебља, који има многобројна позитивна својства и одлике, али није довољно брендиран“, каже Милосављевић.

Наш саговорник напомиње да многи пчелари долазе у банатску равницу и доносе пчеле на пашу, а затим на добијени мед, који ионако има врхунске одлике, лепе етикете других региона, који су много више урадили на брендирању.

„Ми ту правимо велику грешку и морамо више радити на популаризацији и брендирању банатског меда, из равнице, где је паша изузетно издашна али и квалитетна. То ће нам бити један од важних задатака у будућности, уз сталну борбу са фалсификаторима меда, који чине велику штету озбиљним и одговорним пчеларима“, напомиње Милосављевић, који је, иначе, произвођач медоваче по оригиналној процедури и још многих комбинованих производа којима је мед полазна сировина.

        Ж. Б.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести