СО: „Европа у мом граду“ о поштовању људских и мањинских права

СОМБОР: Сомбор је данас био домаћин скупа „Европа у мом граду“, који је бавио остваривањем права у области заштите људских и мањинских права, а Сузана Пауновић,  директорка Канцеларије за људска и мањинска права каже да је Европа у свим нашим градовима, те да је Србија на то поносна. 
Sombor Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сомбор Фото: Дневник.рс

Целокупни правни поредак у области заштите људских и мањинских права Србија је засновала на међународним стандардима и уговорима донетим у оквиру Уједињених нација и Савета Европе, рекла је Пауновић. 

Додаје да би се чак могло рећи да је остваривање права припадника националних мањина изнад европског просека и да у извесним сегментима може да послужи као пример за многе земље Европске уније. 

Посебно, како каже, имајући у виду да је Србија једна од ретких земаља која је припадницима националних мањина, поред индивидуалних права, Уставом признала и колективна права. 

На тај начин припадницима националних мањина омогућено је да непосредно или преко својих представника учествују у одлучивању или сами одлучују о појединим питањима везаним за своју културу, образовање, обавештавање и службену употребу језика и писма, појаснила је.

Она каже и да последњих година извештаји надлежних тела о поштовању и примени међународних норми и стандарда у овој области не садрже озбиљне критике и примедбе, већ углавном указују на могућности даљег побољшања положаја мањина, али и на спорадичне проблеме, слабију примену и предлажу додатне мере, пре свега у смислу отклањања потешкоћа до којих долази у пракси. 

Пауновић је истакла да даље унапређење положаја националних мањина не треба посматрати само у функцији европских интеграција, већ се мора истаћи да то за Србију представља императив демократске државе. 

Мишљења сам да не постоје већи структурални и системски проблеми у њиховом положају који би на било који начин могли да угрозе европске интеграције земље, оценила је Пауновић. 

Како је навела, спољна и унутрашња политика наше земље гаранција су да ће Србија и у годинама које долазе заједно са својим грађанима, већином и мањинама, развијати и сачувати свој мир и стабилност. 

Та политика гаранција је да ћемо сачувати и своју разноликост и своју мултикултуралност и да ћемо сачувати драгоценост Србије, закључила је Пауновић. 

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести