Двадесета смотра ћириличне писмености у Тителу

ТИТЕЛ: Народна библиотека „Стојан Трумић“ Тител организовала је 20. Смотру ћириличке писмености поводом Дана Светих Ћирила и Методија. На овогодишњој смотри учествовало је 30 школа из читаве Србије, које су слале писмене радове својих надарених основаца и средњошколаца. 
1
Фото: С. Кнежевић

Поред оцењивања писмених задатака писаних ћирилицом на српском, оцењивани су и радови писани на русинском и бугарском језику, који такође користе ћирилицу. Стручни жири је осим радова оцењивао и најлепши рукопис, а у оквиру ћириличке калиграфије и најлепши монограм, иницијал, цитат и слично. Директор библиотеке Горан Поповић каже да је задовољан одзивом школа и да је срећан што се ове године због повољне епидемиолошке ситуације манифестација одржава у згради ове културне установе.

- Претходне две године смотру смо организовали у складу са мерама борбе против коронавируса, те су нам школе путем мејла слале радове који су оцењивани. Ове године смо са великим задовољством поново отворили врата наше библитотеке за учитеље и наставнике и њихове ученике који су својим писаним и ликовним радовима учествовали у смотри. Задовољни смо одзивом, учествовале су школе из читаве земље, а оне најуспешније смо наградили дипломом и прикладном књигом. Библиотека ће свакако наставити да чува и негује писану реч, нарочито ону писану нашим ћириличним писмом, најлепшим и најсавршенијим на свету – каже директор библиотеке.

Двадесета смотра ћириличке писмености у Тителу изазвала је велику пажњу посетилаца који су у галерији библиотеке могли да уживају и изложби радова ученика из категорије ћириличке калиграфије, а саму манифестацију увеличало је и гостовање дечје песникиње Гордане Малетић, која је читала своје стихове и уручивала награде најуспешнијима. 

С. Кнежевић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести