Дрво и одбачени метал у новој причи

БЕЧЕЈ: Млади београдски вајар Станислав Антонић, рођен пре 33 године у Бечеју, има бројна учешћа на групним изложбама, колонијама и симпозијумима, а у бечејској галерији „Круг“ ових дана је његова самостална изложба.
в
Фото: Dnevnik.rs

Под називом „Слобода“ представио се са укупно 18 скулптура, од којих су неке завидног габарита.

- Прилагодио сам број експоната галеријском простору и посетиоцима, како би што боље упознали мој рад - рекао нам је Антонић после свечаног отварања изложбе. - Пре пар година имао сам овде самосталну изложбу фотографија, а ово је прилика да ме Бечејци упознају у новом стваралаштву, баш окаквог какав јесам.

Антонића овде знају по спомен- плочама Миленку Шустрану на фасади Музичке школе „Петар Коњовић“ и Влади Дивљану у Позоришном клубу под кровом Градског позоришта Бечеј, али ово је прилика да упознају његово комплетно стваралаштво.

- Ови предивни радови подсећају ме на ванземаљске облике, као да су стигли из научно-фантастичних филмова, истакла је на крају своје беседе приликом свечаног отварања изложбе кустос галерије „Круг“ Габиела Сел.

Станислав Антонић ствара комбинујући дрво и метал. То у скулпторској пракси није неуобичајено, али јесте начин на који то суптилни аутор ради. Сваки од употребљених материјала, који су годинама одбачени скупљали прашину на отпаду или другом месту, има своје јасно значење и улогу.

„Било да дрво нападају споља или изнутра, затежући га и остављајући ожиљке или провирујући из наизглед сасвим питоме дрвене масе, груби, рабљени, индустријски произведени метални елементи граде са њим читљиве метафоре пропадања и насиља, чиме радови постају суштински друштвено ангажовани”, истиче у пратећем каталогу сликарка др Андријана Даниловић.

Изложба скулптура Станислава Антонића биће доступна Бечејцима до 23. октобра.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести