Бачвани до подне извукли 20 сомова из Ђердапа

БАЧКА ПАЛАНКА: Прича да Бачвани не знају да пецају на великим дубинама, пала је у воду.
somovi, privatna arhiva
Фото: Приватна архива

Из дана у дан пратимо бачкопаланачку дружину која се са пет чамаца одвезла у Ђердап, до Голубиња, 330 километара низводно од Паланке, као и лане, у намери да пеца грабљивице.

- Овога пут време није наклоњено онима који су на води - констатује Војо Мандић, који је десет пута пролазио ову дунавску маршруту. -  Код Великог Градишта било је страшно, таласи метар, па и два, али, ипак, стигли смо до Голубиња. Тако изморене дочекао нас је наш кувар Станко Марјанац, са предивним котлићем у коме је мирисала јунетина. Завитлавао нас је да ће нам свих седам дана кувати пасуљ и месо, јер је сумњао да ми можемо на дубинама Дунава од 50 метара нешто ухватити.

Првог дана најуспешнији био је Горан Мандић, који је у пар комада ухватио 14 килограма сометине. Јуче је улов био још богатији. Само до поднева упецано је 20 сомова, укупне тежине преко 50 килограма, а највећег од скоро 10 килограма је, ухватио Горан Мандић који је пре пута ка Ђердапу у бачкопаланачким дунавским водама ухватио сома од 35 килограма. По овој пракси значи да нема разлике. Дунав од Бездана до Београда дубок је од пет до осам метара, изузимајући рупе, а код Ђердапа 10 до чак 60 метара. Ко зна да пеца, зна и у плитком и дубоком Дунаву, посебно када је реч о сомовима.

М. Суџум

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести