Ђацима у Чуругу уручени прибор и средства за хигијену

Јужнобачки управни округ се већ седам година континуирано бави прикупљањем школског прибора и средстава за хигијену за децу са Косова и Метохије и за децу са подручја јужнобачког округа, која су социјално угрожена.
 Poslanik Jelena Jovanović među đacima  Foto: B. Rašić
Фото: Посланик Јелена Јовановић међу ђацима  Фото: Б. Рашић

ЧУРУГ: Ученици Основне школе „Ђура Јакшић“ у Чуругу добили су школски прибор и средства за хигијену, што је обезбедио Јужнобачки управни округ. Деци ромске националне заједнице, која као изборни предмет уче ромски језик са елементима националне културе, подељено је више од стотину пакета, а том приликом, школу су посетили начелник округа Милан Новаковић, покрајинска посланица Јелена Јовановић и председник жабаљске општине Чедомир Божић.

Јужнобачки управни округ се већ седам година континуирано бави прикупљањем школског прибора и средстава за хигијену за децу са Косова и Метохије и за децу са подручја јужнобачког округа, која су социјално угрожена. Начелник округа Милан Новаковић истакао је значај образовања свих пођеднако, као један од приоритета.

- Држава је направила амбијент да сви могу да се школују и да сви буду равноправни, а овакве акције су додатни мотив и додатна стимулација да малишани сутра буду успешни образовани људи. Дајемо на значају образовању најмлађих, јер су они наша будућност, треба да их подржимо и да им покажемо сву љубав и поштовање, да им дамо добар пример- рекао је Новаковић.

Посланица Јелена Јовановић је говорила о важности учења ромског језика, ради очувања националног идентитета, захваливши се председнику општине на томе што је локална самоуправа допринела остварењу правог позитивног примера у интеграцији ромске популације.

- Ово је једна од школа где наша деца имају прилику да уче ромски језик као изборни предмет, а у општини Жабаљ се и у другим школама негује ромски језик. Нама као ромској националној заједници је ово и те како важно, како бисмо очували свој национални идентитет. Ова акција је подстрек да деца што више уче и да имају боље оцене, а велику улогу у томе имају и педагошки асистент и наставник ромског језика, који раде са нашом децом - казала је посланица и додала да Општина Жабаљ много улаже, не само у образовање, него и у инфраструктуру и запошљавање, нарочито кроз Канцеларију за инклузију Рома.

Председник општине Чедомир Божић подвукао је да је ово још један у низу примера одличне сарадње између Јужнобачког управног округа и локалне самоуправе.

- Ми чинимо све напоре како бисмо унапредили положај Рома који живе у општини Жабаљ, а трудимо се да определимо што више средстава из буyета за образовање ученика ромске националне заједнице - рекао је Божић.

Општина Жабаљ једна је од првих општина која је основала канцеларију за инклузију Рома на локалном нивоу, а кроз њен рад, локална самоуправа спроводи акционе планове, у циљу побољшања квалитета живота и положаја Рома. Основна школа „Ђура Јакшић“ из Чуруга има укупно 603 ученика, од тога 108 ученика који уче ромски језик као изборни предмет. Њени запослени истичу да им је веома значајна подршка институција, да тако добра сарадња доприноси још бољем раду и развоју школе, а ученике подстиче да се максимално труде за што веће оцене.

М. Рашић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести