„Циклонизација“ наставља кампању против комараца у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Третмани против комараца који су у Зрењанину спроведени крајем протекле недеље били су, упркос хиперпродукцији забележеној ове године, изузетно успешни.
helikopter komarci, Ciklonizacija
Фото: Циклонизација

То је показала уобичајена контроле успешности, спроведена клопкама са сувим ледом, а прексиноћ је то, како наводе из „Циклонизације“ потврдила и ванредна контрола изведена такозваном вцр методом.

„Контролне клопке су биле постављене у свим деловима Зрењанина, а тимови „Циклонизације“ прексиноћ су извели и серију контрола вцр методом на девет локација у граду. Контрола је обухватила Авив парк, насеље Мала Америка, парк у центру, Трг Слободе и шеталиште, Пескару, Житни трг, насеље „4. јули”, Шећерански парк и простор око аутобуске станице. На свим локацијама, осим простора око аутобуске станице активност комараца је била минимална. На локацији са повећаном бројности, установљено је да се не ради о речним, већ о урбаним или кућним комарцима. То значи да су легла у непосредном окружењу”, наводе из „Циклонизације“.


Каспијуси из бара и атара

Рурални комарци из рода Каспијус (Цаспиус), слични су речним Едесима (Аедес). Управо овакви су карактеристични за Банат, јер се размножавају у барама, каналима и свим воденим површинама у атарима, одакле пристижу у насеља, јер су добри летачи, објашњавају из „Циклонизације”. Ове године су огромне атарске површине Војводине пуне управо ових комараца, а како је немогуће третманима обухватити та огромна изворишта, њихов пробој у урбане средине је очекиван.

- Из тог разлога третмани изведени у градовима, приградским насељима и селима имају ограничено дејство. Нови комарци врло брзо из атара поново долазе до људи, те је зато и понављање третмана често неопходно – поручују из „Циклонизације” и најављују даљу контролу бројнисти комараца и третмане на зрењанинском подручју, чим се покаже потреба.


Како даље објашњавају, у комбинацији са резултатима мониторинга добијеним из клопки, закључено је да нове третмане треба извести у деловима града, те су ти третмани и спроведени одмах синоћ. Ови третмани обухватили су зону између Бегеја, Ечанске колоније, насеља „4. јул”, „Ружа Шулман”, аутобуске станице и магистрале, као и зону Мале Америке са околним барама и језерима, као и око болнице и Бегеја.

На подручју града сада доминирају две врсте комараца – кућни и рурални. Урбаним или кућним комарцима станишта су канали, баре, дворишта и влажни подруми, а размножавање овог комарца у својим двориштима грађани могу да спрече. Потребно је да током сезоне једанпут недељно потпуно испразне кофе у којима чувају воду, уклоне све предмете у којима се вода задржава, да ставе мреже на вентилационе отворе и побољшају заптивање шахтова и провере да ли су запушени олуци. И мало воде довољно је да се развије ова врста комараца. Из једне чаше или конзерве са водом која стоји у дворишту може да се излеже чак 300 комараца за само седам дана. Они не одлазе далеко од места где се излегу, па најчешће праве проблеме управо домаћинима и њиховим комшијама.

В. Х.

EUR/RSD 117.5121
Најновије вести