Буњевци обележили свој празник Дан Дужијанце

СУБОТИЦА: Прослава буњевачког националног празника „Дан Дужијанце 2019” одржана је први пут на централном суботичком Тргу слободе.
ф
Фото: subotica.com

Централна свечаност на Велику Госпојину, 15. августа, обележена је свечаним дефилеом кроз центар града, полагањем цвећа на спомен- бисту Блашку Рајићу и предајом хлеба од овогодишњег рода жита председници Буњевачког националног савета Сузани Кујунџић Остојић. 

Хлеб од новог жита предали су бандашица Дуња Мачковић и бандаш Владимир Вуковић.

Председница Буњевачког националног савета подсетила је да су Буњевци у ове крајеве донели и свој стари обичај Дужијанцу.

- Прошле године били смо сиромашнији за једну ствар, јер смо били Буњевци који имају говор, док ове године имамо стандардизован језик. Волели бисмо да урадимо све што можемо да буњевачки језик буде службени језик Суботице, чији је први статут и писан на буњевачком језику – рекла је Сузана Кујунyић Остојић.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност Зоран Милошевић каже да је обележавање Дужијанце истовремено знак и традиције и модерне Србије, јер чува сећање на претке, промовише скромност, вредноћу, посвећеност и веру, што све представља и будућност Србије.

Помоћница градоначелника и градски менаyер Загорка Панић честитала је Буњевцима национални празник „Дан Дужијанце” и пожелела да дуго славе своју посебност и врлине које су трајне.

- Очувањем живе културне баштине ствара се осећај идентитета, континуитета и посебности, а неговањем традиције Буњевци су кроз векове сачували свој идентитет, постали другачији од осталих и препознатљиви другима – рекла је Загорка Панић. - Суботичка локална самоуправа ће увек подржавати све скупове и догађаје који баштине традицију и културу различитих крајева, јер је управо Суботица препознатљива по неговању различитости.

Свечаности су присуствовали и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, као и помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Програм обележавања „Дана Дужијанце 2019” завршен је Бандашициним колом.

М. Сћ

 

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести